„Aproape 900 de primării este prea mult”. Pavel Filip anunţă când va începe reforma Administraţiei Publice Locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Pavel Filip a anunţat că reforma Administraţiei Publice Locale (APL) va începe după alegerile parlamentare din 2018. Prim-ministrul a subliniat că reforma respectivă este una fundamentală pentru Republica Moldova.

„Se munceşte foarte mult în acest sens, există şi o comisie naţională pentru reforma administraţiei publice. Vorbim în paralel şi de câteva modele de reformă administrativ-teritorială. Până când se discută pe platforma acestei comisii, după care vom avea şi dezbateri publice”, a declarat Pavel Filip într-un interviu pentru PublikaTV

Potrivit şefului Cabinetului de Miniştri, dacă luăm în calcul numărul populaţiei şi dimensiunea teritoriului „aproape 900 de primării este prea mult. Înseamnă că nu avem nici capacitatea administrativă, nici capacitatea financiară”.

„Pentru a avea o descentralizare şi pentru a oferi o autonomie adevărată trebuie să existe şi capacitatea financiară la nivel local. Astăzi trebuie să recunoaştem că nu există această capacitate financiară. Atunci putem avea un model de descentralizare când există o autonomie locală, dar toate aceste lucruri trebuie să fie finanţate de Centru, nu putem examina lucrurile separat. De aceea, trebuie să existe o logică în tot acest sens”, a menţionat Filip.

Premierul a precizat că mai întâi trebuie să existe o APC puternică care asigură o dezvoltare economică şi o capacitate financiară, apoi vom putea vorbi despre o APL autentică. 

„O reforma administrativ-teritorială trebuie pregătită mai mult timp. Nu poate fi pregătită peste noapte şi imediat implementată, pentru că dacă o pregăteşti puţin, apoi implementarea ei va dura zeci de ani de zile. Mai bine câţiva ani să pregătim această reforma, după care foarte repede să o implementăm”, a concluzionat prim-ministrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite