Anul 2014 a fost unul crucial pentru relaţia Republicii Moldova cu UE
0Anul 2014 a fost unul crucial pentru relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Relaţia a atins un nou nivel calitativ în urma semnării Acordului de Asocierea cu UE şi a liberalizării regimului de vize în spaţiul Schengen, dar guvernul mai are multe de făcut.
Asociaţia pentru Democraţie Participativă Adept şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup au prezentat raportul de sinteză „Euromonitor 2014”, în care sunt descrise principalele evoluţii şi carenţe în implementarea Planului de Acţiuni UE-Moldova în anul 2014. Igor Boţan, directorul executiv ADEPT, şi Adrian Lupuşor, directorul executiv Expert-Grup, au explicat că atât Republica Moldova, cât şi UE au traversat un an dificil, dar relaţia dintre cele două părţi s-a consolidat prin ratificarea şi semnarea Acordului de Asociere. Concluziile au fost formulate în cadrul conferinţei „Integrarea europeană a Republicii Moldova: monitorizarea progresului din 2014”.
Oamenii au avut aşteptări mari în 2014
Boţan a precizat că au fost realizări mari prin ratificarea şi semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Raportul evidenţiază realizările Republicii Moldova din 2014, dar şi restanţele politice prin absenţa reformelor în diverse domenii. „Dezideratul social a fost mare în raport cu potenţialul de dezvoltare şi există tendinţa socială a unei interpretări negative a evoluţiei spre UE, a tendinţei de integrare europeană, dar raportul arată un progres pozitiv”, a subliniat expertul. În opinia sa, dezvoltarea Republicii Moldova a fost inerţială. Astfel, orice impediment care a apărut în acest proces de inerţie, a accentuat fragilitatea modernizării şi a încetinit traiectoria finală, diminuând procesul de reformă şi modernizare.
Exporturile în UE au amortizat restricţiile comerciale ale Rusiei
Adrian Lupuşor, directorul executiv al Expert-Grup, a reiterat că cea mai importantă realizare a Republici Moldova în 2014 a fost semnarea Acordului de Asociere cu UE şi zona de liber schimb. Acesta a amintit că Acordul de Asociere a fost semnat în condiţii dificile pentru UE: criza zonei euro, deprecierea monedei euro în raport cu dolarul, dar şi pentru Republica Moldova: restricţiile comerciale ale Federaţiei Ruse, contextul regional dificil etc. Lupuşor a subliniat că în 2014 au crescut exporturile Republicii Moldova în UE cu aproximativ 10%. „Din septembrie 2014 până în ianuarie 2015, exporturile către piaţa europeană, în euro, au crescut cu 13%. Creşterea exporturilor a amortizat pierderile cauzate de Federaţia Rusă”, a explicat expertul. În opinia sa, noul guvern trebuie să recupereze timpul pierdut, de la alegeri încoace, prin promovarea şi implementarea reformelor, mai ales a urgentării eliberării barierelor non-tarifare.
„Acordul de Asociere, care presupune crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, a adus deja primele rezultate, iar pe parcursul anului 2014 exporturile moldoveneşti spre UE au crescut cu 9,6%, ponderea UE în total exporturi majorându-se până la 53% în 2014. Totodată, liberalizarea regimului de vize cu statele Schengen a facilitat călătoria în UE a peste 350 mii de cetăţeni moldoveni în primele nouă luni ale lui 2014”, a mai precizat directorul executiv Expert-Grup.