Andrian Candu: Viitorul preşedinte al Republicii Moldova nu va putea renunţa la Acordul de Asociere şi nici schimba vectorul extern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
adrin candu foto parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că nu există riscul ca în rezultatul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie să se renunţe la Acordul de Asociere cu UE sau la vectorul proeuropean, în caz că alegerile vor fi câştigate de un reprezentant al partidelor proruse.

„Admitem un scenariu ipotetic că acel preşedinte vrea să denunţe Acordul de Asociere cu UE. Poate iniţia, dar până la urmă este vocea Parlamentului care votează rezilierea unui acord internaţional. Nu o poate face preşedintele, el poate iniţia, poate pune presiune, dar votul în Parlament contează foarte mult”, afirmă speaker-ul.

Candu afirmă că în pofida faptului că preşedintele are mandatul poporului, acesta nu poate face prea multe în domeniul politicii externe, fiindcă nu-i permite Constituţia.

„Bineînţeles, poate să iniţieze procese, referendum, legislaţie. Are competenţe importante în domeniul politicii externe, deoarece numeşte ambasadori, are mandat de negociere a unor tratate internaţioanale din numele Republicii Moldova”, a mai adăugat politicianul.

Andrian Candu a făcut aceste afirmaţii vineri, 23 septembrie, în cadrul emisiunii „Fabrika”, de la PublikaTV.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite