Andrei Năstase: Alexandru Tănase a avut o contribuţie importantă la consolidarea regimului uzurpator Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Liderul PPDA, Andrei Năstase, susţine că, după ce Alexandru Tănase ar fi prestat timp şase ani „servicii anticonstituţionale regimului Plahotniuc”, acum, din postura de ministru al Justiţiei, el va încerca să demoleze şi „ultimele rămăşiţe din ceea ce a mai rămas din statul de drept în Republica Moldova”.

„Este foarte curios cum un individ care consideră Republica Moldova un „proiect politic eşuat”, iar „primii responsabili pentru acest eşec sunt cetăţenii Republicii Moldova”, depune acum solemn, perfid şi ipocrit jurământ acestui stat pe care l-a trădat de nenumărate ori în ultimii ani. Şi de la care va încasa un salariu nemeritat, se va plimba cu o maşină de serviciu de lux”, a menţionat Năstase pe pagina sa de Facebook luni, 15 ianuarie.

Polticianul consideră că Alexandru Tănase a avut un rol important „în consolidarea regimului mafiot”.

„Pentru nimeni nu este secret: Curtea Constituţională a început să joace acest rol odată cu venirea lui Tănase în fruntea instituţiei. Anume Tănase a trasformat această instituţie de prestigiu, esenţială în orice stat democratic într-un fel de şestiorkă a lui Plahotniuc”, a subliniat preşedintele PPDA.

Potrivit lui, degradarea jurisdicţiei constituţionale devine tot mai evidentă în ultima perioadă chiar şi după plecarea lui Tănase: „Niciodată deciziile Curţii Constituţionale nu au devenit subiecte de bancuri, cum ar fi cele legate de suspendarea şefului statului pe „cinci minute”.

Năstase a amintit despre mai multe hotărâri ale Curţii Constituţionale „elaborate şi apărate public de Tănase, care au contribuit cel mai mult la consolidarea puterii uzurpatorului Plahotniuc”.

Una dintre acestea este hotărârea CC privind revenirea la prevederea Constituţiei de până la 5 iulie 2000, care stipula că preşedintele ţării este ales direct de popor, şi nu de Parlament.

„Această decizie este una „istorică”, deoarece a întărit cel mai mult regimul lui Plahotniuc şi a eliminat ultima posibilitate de a schimba puterea prin mecanisme constituţionale până în 2018. Şi în acest caz, regimul a fost salvat prin faptul că a dispărut riscul dizolvării Parlamentului în caz de nealegere a şefului statului de către deputaţi conform Constituţiei. A fost cea mai originală şi „inteligentă” decizie, deoarece, pe de o parte, a generat o realitate politică nouă: alegerile prezidenţiale, iar, pe de altă parte, a exclus orice posibilitate de a provoca alegerile parlamentare anticipate”, a declarat liderul PPDA.

El a specificat că, în acest caz, Tănase „a găsit formula magică ca printr-o decizie „elegantă” care „restabileşte” un drept al cetăţenilor de a-şi alege propriul Preşedinte, să elimine constituţional posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate”.

„Revenind la Constituţia de până la 5 iulie 2000, Curtea a păstrat vârsta de 40 de ani ca o condiţie obligatorie pentru candidaţii la preşedenţie şi nu 35 de ani aşa cum prevedea Constituţia de până la modificarea din acea dată. Prin această decizie, Tănase l-a eliminat pe Renato Usatîi din cursa prezidenţială, în beneficiul favoritului lui Plahotniuc, Dodon”, a adăugat Năstase.

În concluzie, Andrei Năstase a spus că, indiferent de parcursul său politic, „Tănase va rămâne în istorie ca un om care a avut o contribuţie importantă, poate decisivă, la consolidarea regimului uzurpator Plahotniuc, ca un partener de încredere al regimului mafiot, iar în ierarhia lichelelor va ocupa, semeţ, un loc de frunte”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite