ANALIZĂ Revenire în Parlament şi start de campanie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au reluat ieri şedinţele în plen, în sediul Parlamentului devastat în aprilie 2009. Odată cu „revenirea acasă“, în ultima sesiune din acest mandat, au răsunat şi temele din viitoarea confruntare electorală: vectorul extern, subiectul identitar şi corupţia din instituţiile statului.

Mai întâi, aleşii poporului s-au felicitat cu mutarea în casă nouă şi şi-au exprimat convingerea că acest fapt va deveni „o etapă nouă în viaţa noastră“. După care, rând pe rând, liderii fracţiunilor au vorbit despre subiectele ce ar urma să fie rezolvate în următoarea perioadă, nu neapărat în acest mandat. Deputaţilor le-au ţinut isonul preşedintele ţării Nicolae Timofti şi premierul Iurie Leancă, prezenţi la „intrarea în casă nouă“.

INTEGRAREA EUROPEANĂ VS. EUROASIATICĂ

„Această sesiune parlamentară debutează într-un an crucial pentru Republica Moldova, anul care trebuie să marcheze desprinderea noastră de perioada prelungită de tranziţie post-sovietică şi ancorarea decisivă în spaţiul european. Voinţa noastră este să punem capăt oscilaţiei între Est şi Vest“, a declarat şeful statului. Timofti, ca şi toţi vorbitorii, s-a referit şi la referendumul din 2 februarie din Găgăuzia, pe care îl consideră ilegal. „Persoanele care au susţinut şi au încurajat acea acţiune fac jocuri anticonstituţionale, care atentează la integritatea teritorială a ţării“, a spus preşedintele Moldovei.

ZÂZANIE ÎNTRE POPULAŢIA MAJORITARĂ ŞI MINORITĂŢI

Imediat după preşedinte a vorbit premierul Iurie Leacă, care a avut câteva contre cu deputaţii din opoziţie. Şeful Guvernului a fost mai franc în ceea ce priveşte viitoarele alegeri. „Vom semna Acordul de Asociere şi vom câştiga alegerile“, a declarat optimist Leancă, după ce i-a acuzat pe comunişti că sunt principalul obstacol în calea dezvoltării Republicii Moldova. „Ţara noastră a ajuns în situaţia în care nu-şi mai poate permite să facă paşi înapoi. Dacă acum nu vom avea voinţă să înlăturăm toate obstacolele pe care încă le avem în cale, Republica Moldova nu va avea viitor“, a menţionat Leancă.

Din nou vom avea în campanie teme speculative, în loc de proiecte viabile pe subiecte sociale şi economice. Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM

Şeful Guvernului a vorbit şi despre strategia „destructivă“ a comuniştilor pe subiectul identitar. „Strategia lor poate fi clar urmărită în autonomia găgăuză, Bălţi, Taraclia sau alte raioane. Tactica lor este următoarea: să dezbine ţara, să răspândească falsuri şi să cheme populaţia la nesupunere civică. Ei îi fac pe vorbitorii de română şi rusă să se certe între ei sau montează populaţia găgăuză împotriva autorităţilor centrale. Într-un cuvânt, încearcă să se folosească de orice, numai să revină la putere“, a argumentat prim-vicepreşedintele PLDM.

La straja statului şi a bunăstării cetăţenilor vor sta şi democraţii, a anunţat liderul PD, Marian Lupu: „În această sesiune parlamentară, fracţiunea noastră şi-a propus să facă principala investiţie politică în viitorul Republicii Moldova şi să apere suveranitaea şi instituţiile statului de factorii provocatori“.

COMUNIŞTII ACUZĂ GUVERNAREA DE HOŢIE

O altă temă de dezbateri aprinse pentru perioada electorală, pe care au insistat mai ales deputaţii din opoziţie, e corupţia din instituţiile statului. Dacă cei de la guvernare s-au lăudat cu realizări în combaterea flagelului, comuniştii au pus degetul pe rană, îndemnându-i pe cei din coaliţia de guvernare „să înceteze hoţia şi să oprească naţionalismul şovin“.

„În 2013 a fost un an trist pentru Moldova, fiind marcat de cazul Pădurea Domnească, de corupţie şi demiterea ruşinoasă a Guvernului. Acelaşi proces al hoţiei a continuat cu BEM, Aeroport etc., fiind acoperite de isteria summitului de la Vilnius. Au mai fost deciziile criminale cu stabilirea hotarului pe Nistru, declaraţiile revanşiste şi iresponsabile ale preşedintele Băsescu de unirea cu România. Adoptarea netransparentă a politicii bugetar-fiscale este dovada hotărârilor arbitrare şi criminale a două-trei persoane“, a tunat Maria Postoico, preşedinta grupului parlamentar al comuniştilor.

O CAMPANIE CU TEME SPECULATIVE

Victor Juc, vicedirectorul Institutul de Cercetări Juridice şi Politice de la Academia de Ştiinţe, susţine că în următoarele luni guvernarea va continua să se laude cu iminentele decizii ale Bruxelles-ului pe liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordului de Asociere, în timp ce comuniştii vor hărţui Coaliţia Pro-Europeană cu cazurile răsunătoare de corupţie, cu eventuale moţiuni şi plebiscite locale. „Abolirea vizelor va fi ca un balon de oxigen pentru Guvern. În afară de subiectul geopolitic – integrare europeană/ integrare euroasiatică - , vor mai fi alte două teme de campanie: dezbaterile identitare şi cele pe subiectul corupţiei, pe care vor pedala partidele din opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară“, afirmă Victor Juc. În consecinţă, din nou vom avea în campanie teme speculative, în loc de proiecte viabile pe subiecte sociale şi economice, constată politologul.

„Opoziţia încearcă să diferenţieze“

Nicu Popescu, expert la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene de la Paris, spune că o confruntare electorală pe viaţă şi pe moarte între actuala guvernare şi opoziţie nu ar fi o excepţie. „Politica din majoritatea statelor central europene este destul de conflictuală şi Moldova nu este excepţie. Cu siguranţă vectorul politicii externe va fi şi el foarte contestat. În primul rând, pentru că integrarea europeană este asociată cu guvernarea. Deci este evident că opoziţia încearcă să se diferenţieze printr-un discurs pro-eurasiatic. Dacă erau eurasiatici convinşi, cei din PCRM au avut opt ani de guvernare să se manifeste în acest sens, atunci însă au ales discursul pro-european“, a menţionat expertul.

Indiferent de cine va câştiga alegerile, Nicu Popescu consideră că „Moldova oricum va continua să se mişte spre UE, pentru simplul fapt ca peste 50% din comerţul Moldovei revine UE, şi doar circa 20% Rusiei“. „Şi dinamica economică din interiorul Uniunii Vamale este destul de proastă. Comerţul dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan a scăzut cu 6% în 2013, în timp ce comerţul acestor state cu UE a crescut. Să te orientezi economic spre Rusia ar fi un suicid economic. Ar submina exporturile spre UE şi ar duce la pierderi de locuri de muncă“, prognozează expertul în politică externă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite