Analiştii despre democratul Plahotniuc după ce a negat, apoi a confirmat că a fost monitorizat de Interpol: „Nu este prima şi nici cea mai gravă minciună pe care a spus-o“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plahotniuc

Fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului a recunoscut că a fost sub lupa Interpol, după ce anterior a negat categoric. A minţit la fel ca şi ceilalţi lideri AIE când au venit la guvernare, spun analiştii.

Vladimir Plahotniuc a recunoscut vinerea trecută că a fost monitorizat de Interpol, în 2007, deşi cu doar câteva zile înainte nega informaţiile apărute în presă şi confirmate de ministrul de Interne Dorin Recean. Parlamentarul a fluturat şi nişte acte pe care le-ar fi primit de la Biroul Mondial al instituţiei şi care ar dovedi că n-a fost vreodată în vizorul acesteia.

„O procedură clasică, simplă şi legală“

„Am fost sub monitorizare o anumită perioadă. În aceeaşi listă erau şi alte persoane importante din structurile de stat ale altor ţări. Şi asta pentru că am aterizat cu un avion charter într-o regiune din nordul Italiei unde oameni de afaceri din Rusia au făcut mai multe achiziţii de imobile“, a oferit câteva explicaţii confuze Vlad Plahotniuc, vinerea trecută. „Toţi putem fi monitorizaţi de Interpol. E o procedură clasică, simplă şi absolut legală“, a adăugat politicianul.

Plahotniuc a ieşit în faţa presei imediat după şedinţa închisă a Parlamentului în care deputaţii l-au audiat la acest subiect pe ministrul de Interne.

„Am oferit detalii tehnice. Cine şi cum le interpretează, îi priveşte. În Parlament am confirmat că din acest dosar, cusut în 2008 şi care se afla în arhiva biroului local al Interpol, au dispărut recent 13 file. Investigăm acest lucru şi apoi vom prezenta informaţia la Procuratură“, ne-a spus Dorin Reacean.

Declaraţii contradictorii

În decembrie 2012, atât fostul procurorul general Valeriu Zubco, cât şi ex-directorul Biroului Interpol din Moldova, Valentina Litvinov, (ambii în funcţii la acel moment) au negat că deputatul ar fi fost sub lupa structurilor de drept internaţionale. „Vladimir Plahotniuc nu formează obiectul investigaţiilor Interpol, respectiv, nu a putut fi adoptată o decizie în privinţa acestui caz“, declara Zubco.
Colegul de fracţiune al lui Plahotniuc, Alexandru Stoianoglo, preşedintele Comisiei de Securitate a Parlamentului, o cita pe Valentina Lutvinov: „Niciodată n-a fost monitorizat şi urmărit penal nici de organele de drept din Italia, nici de Interpol“.

Analistul Oazu Nantoi constată că Vlad Plahotniuc a minţit, lucru comun pentru toată clasa politică din Moldova. „A ascuns adevărul, la fel ca şi toţi liderii AIE. Acum iese la suprafaţă că Alianţa a avut la bază nu principii şi valori, ci împărţirea veniturilor ilicite din economia subterană. Dacă clasa politică nu va fi în stare să desemneze un procuror general care să îndrepte lucrurile, ca guvernare să nu mai fie percepută ca sursă de profit, atunci degeaba mergem la alegeri şi ne îmbătăm cu apă rece despre integrare europeană“, constată Oazu Nantoi.

„Nu este prima şi cea mai gravă minciună spusă de Plahotniuc. Acum e treaba electoratului să-l taxeze, aşa cum ar trebui să procedeze în cazul tuturor politticienilor care spun neadevăruri“, a comentat şi Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice.

Nu minte prima dată

Nu este primul neadevăr spus de Vlad Plahotniuc de când a păşit pe arena politică. În ianuarie 2011, „Adevărul“ Moldova a dezvăluit că el are dublă identitate, în actele româneşti figurând cu numele Vlad Ulinici. „Acum câţiva ani, am decis să-mi transfer fiul cel mai mare la un liceu din România. Profesorii mi-au recomandat insistent să-i schimb numele, intuind că originea slavă a numelui Plahotniuc i-ar putea provoca unele probleme în relaţiile cu colegii“, a explicat atunci parlamentarul. Vlad Plahotniuc a ascuns că fiul său, Timofei, învaţă, de fapt, la un prestigios colegiu din Elveţia.

Fostul prim-vicepreşedinte al Parlamentului nu a fost sincer nici în ceea ce priveşte afacerile sale. Potrivit declaraţiei de venituri din noiembrie 2010, pe care a depus-o în calitate de candidat la parlamentare, viitorul deputat, despre care s-a scris că ar fi miliardar, era, oficial, doar milionar în lei, fără vreo afacere, cont în bancă sau hârtii de valoare. Abia peste un an şi-a declarat cota majoritară, de 90%, la o firma cu capital statutar în valoare de 4,6 milioane de lei, care asigură managementul afacerilor despre care s-a scris că i-ar aparţine. Plahotniuc nu a declarat de unde a luat bani pentru companie.

Asociat la „Solnţevskaia“?

Potrivit unei note ajunse în presă, Biroul Interpol din Italia anunţa în 2008 reprezentanţa din Chişinău că îl are în vizor pe Vladimir Plahotniuc într-un dosar legat de spălare de bani şi asociere la crimă organizată. Interpol susţine că, încă din 2005, a adunat informaţii conform cărora mai multe grupări oligarhice, printre care şi Solnţevskaia din Rusia, au fost implicate în afaceri imobiliare ilegale în Italia. Alături de Plahotniuc, în lista celor monitorizaţi figurau alte 22 de persoane din câteva ţări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite