Analist american: Moscova nu s-a opus niciodată integrării economice a Republicii Moldova în Europa
0Integrarea economică a Republicii Moldova în UE este chiar avantajoasă pentru Rusia, pentru că au o poziţie bună pe piaţa moldovenească şi o poziţie dominantă pe piaţa transnistreană, a declarat Matthew Rojansky, expert la Centrul Carnegie, într-un interviu pentru postul TV Digi 24 din România
"Din ce am observat la Moscova, ei nu s-au opus niciodată cu adevărat integrării economice a Republicii Moldova în Europa. Din anumite puncte de vedere, a fost chiar avantajos pentru Rusia, pentru că au o poziţie bună pe piaţa moldovenească, o poziţie dominantă pe piaţa transnistreană; deci, dacă pot aduce Moldova şi Transnistria în acest context, este bine. Unde au tras o linie roşie, a fost aderarea la NATO, neutralitatea nu se discută“, a afirmat în cadrul unei emisiuni la Digi 24, reputatul expert american.
Potrivit lui Matthew Rojansky, în ultimii ani, ecuaţia s-a schimbat odată cu ideea uniunii eurasiatice.
"Putin ar dori o Uniunea Europeană pentru Rusia şi aliaţii ei. El are o viziune; dacă ascultăm ce spune Putin, şi este o greşeală să nu ascultăm ce spune el. Or, de obicei, spune ce va face şi o aplică. El a scris şi a spus că ţelul uniunii eurasiatice nu este de a înlocui Uniunea Europeană. E o strategie pe termen lung de a fortifica poziţia de negociere a ţărilor din răsărit. Este o abordare geopolitică, aproape ca în secolul al XIX-lea, dar poate fi adevărat, dacă iei una câte una aceste ţări din Parteneriatul estic şi vor să negocieze cu Bruxelles-ul, sunt într-o poziţie foarte slabă. Ce ar avea de oferit ucrainenii? Foarte puţin. Şi ei sunt cei mai mari. Ce să mai vorbim de Armenia, de Moldova, de ţările mici, cândva, poate, Belarus. Argumentul Moscovei este: "să ne unim, ne vom fortifica economic; vă dăm energie ieftină, vom implementa standarde de securitate", a mai spus analistul american.
Moldova trebuie să îşi rezolve problemele politice
Referindu-se la viitorul Republica Moldovei pe termen scurt, Matthew Rojansky a menţionat că Republica Moldova nu are în vedere statutul de membru în Uniunea Europeană, în ciuda celor spuse de Angela Merkel în cursul vizitei sale la Chişinău, în august.
"Moldova doreşte statut de membru asociat. Acest lucru nu înseamnă să fii membru al clubului, ci să primeşti un pachet substanţial de beneficii, mai exact, circulaţie liberă şi comerţ liber. În mod clar, aceste lucruri ar fi bune pentru Moldova. Să adăugăm că Moldova se bucură de anumite elemente printr-un pachet de comerţ preferenţial. Ca să primească statutul de membru asociat, Moldova trebuie să îşi rezolve problemele politice“, a mai constatat analistul din SUA.