Ambasadorul Franţei în R. Moldova: O decizie privind oferirea statutului de ţară candidat ar putea fi luată până în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uniunea europeana - moldova

Ambasadorul Franţei la Chişinău, Graham Paul, califică drept un eveniment foarte important depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit diplomatului, responsabilitatea autorităţilor de la Chişinău este să ofere informaţie exhaustivă în chestionarul oferit ţării de Comisia Europeană, notează IPN.

Ulterior, decizia privind acordarea statutului de ţară candidat va fi luată cu unanimitate de voturi. Diplomatul spune că Franţa are o atitudine favorabilă faţă de Republica Moldova.

Ambasadorul Franţei la Chişinău spune că chestionarul recepţionat din partea Comisei Europene conţine întrebări în baza cărora se va face o evaluare a gradului de democratizare şi dezvoltare economică a Republicii Moldova.

„Primul este criteriul politic, ceea ce înseamnă verificarea faptului dacă instituţiile sunt solide, stabile, garantează democraţia şi statul de drept, drepturile omului, protecţia minorităţilor. Al doilea criteriu este cel economic, trebuie să avem o economie de piaţă care să fie competitivă şi să fie capabilă să facă faţă concurenţei cu alte ţări europene. Ultimul criteriu vizează acquis-ul comunitar. Adică un ansamblu de principii, directive care stau la baza bunei funcţionări a instituţiilor. În urma raportului Comisiei, urmează ca statele membre, în unanimitate, să decidă dacă va fi sau nu recunoscută candidatura Republicii Moldova. Vom încerca să mergem repede şi sperăm să fie luată o decizie până la sfârşitul lunii iunie, deci până la sfârşitul preşedinţiei franceze”, a spus Graham Paul în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Ambasadorul francez a refuzat să spună dacă ţara sa va vota în favoarea Republicii Moldova atunci când se va pune la vot decizia privind oferirea statutului de ţară candidat. Totuşi, diplomatul european a menţionat că Franţa va susţine apropierea Republicii Moldova de blocul comunitar prin proiecte de dezvoltare economică şi de întărire a statului de drept.

„Nu pot să anticipez decizia Franţei, dar ştiu că autorităţile franceze au o atitudine foarte favorabilă faţă de candidatura Republicii Moldova. Pe de altă parte, Moldova deja face parte din familia europeană, are legături strânse cu Uniunea Europeană datorită Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb, a regimului fără vize. Putem spune că o parte a drumului deja a fost parcursă. Acesta este doar un început al Republicii Moldova. Acest efort va fi susţinut de statele europene, inclusiv Franţa”, a mai spus diplomatul francez.

La 11 aprilie, Comisarul pentru vecinătate şi extindere Olivér Várhelyi i-a înmânat vicepremierului Nicu Popescu chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Răspunsurile care vor fi oferite întrebărilor din chestionar vor reprezenta radiografia situaţiei de moment din Republica Moldova, arătând nivelul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, vor evidenţia domeniile unde sunt necesare eforturi suplimentare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite