Alocările financiare pentru fiecare copil la grădiniţă vor fi majorate, după ce un grup de părinţi a protestat în faţa Primăriei Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO noi.md
FOTO noi.md

Alocările financiare pentru fiecare copil la grădiniţă urmează să fie majorate de la 12 mii la 14 mii de lei anual. Sursele suplimentare vor ajuta managerii să asigure grădiniţele cu necesarul de produse igienice, inclusiv cu hârtie igienică, a declarat şeful-adjunct al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Viorica Negrei, la şedinţa operativă de la Primărie, transmite IPN.

Potrivit funcţionarei, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a elaborat un standard minim de dotare a grădiniţelor cu produse de igienă. Documentul a fost avizat de mai multe instituţii de stat, fiind necesar şi avizul Ministerului Finanţelor. Odată ce va fi obţinut, conducătorii şcolilor şi grădiniţelor vor trebui să respecte aceste standade, care presupun diversificarea listei cu produse igienice obligatorii, începând cu anul 2018.

Şeful Direcţiei sănătate, Mihai Moldovanu, este sceptic că majorarea anunţată a alocaţiilor pentru un copil va schimba situaţia, în contextul în care se înregistrează o creştere a preţurilor. „Când am verificat instituţiile preşcolare, am văzut şi starea sanitară a veceurilor. Au dreptate părinţii când spun că nu este nimic acolo şi, în general, aceste blocuri sanitare nici nu sunt reparate”, a menţionat Mihai Moldovanu.

Primarul interimar al Capitalei, Nistor Grozavu, a propus ca, până la definitivarea, la nivel naţional, a unui concept de standarde minime de asigurare cu produse de igienă a grădiniţelor, să fie elaborat un set de norme minime pentru municipiul Chişinău, care să fie aprobate prin Consiliul Municipal, iar ulterior, când vor fi definitivate standardele Ministerului Educaţiei, să fie corelate.

Un grup de părinţi a manifestat luni, 23 octombrie, la Chişinău, cerând condiţii igienice decente pentru copii în grădiniţe. Potrivit conducătoarei asociaţiei „Părinţi Solidari”, Ala Revenco, grădiniţele din Chişinău nu sunt asigurate cu săpun lichid şi nici cu hârtie igienică. Potrivit organizatorilor manifestaţiei, suma necesară pentru rezolvarea problemelor legate de igiena în grădiniţe este de şapte milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite