Alegeri R. Moldova: retragerea lui Marian Lupu creşte şansele forţelor pro-ruse

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu s-a retras în favoarea Maiei Sandu - încercare de discreditare?
Marian Lupu s-a retras în favoarea Maiei Sandu - încercare de discreditare?

Candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din partea celui mai puternic partid parlamentar şi-a declarat retragerea din cursa electorală cu doar trei zile înainte de alegeri. Acest lucru sporeşte şansele candidatului pro-rus de a dobândi puterea în primul tur de scrutin.

Realitatea politică arată însă că doar menţinerea unui număr important de candidaţi cu potenţial anti-rus oferea posibilitatea împingerii alegerilor în turul II.

În politică, niciodată 2+2 nu va face 4.

Gestul lui Marian Lupu nu poate fi explicat din punct de vedere strategic deoarece alegătorii niciodată nu urmează sfaturile candidatului pe care l-ar fi votat. Decizia acestuia nu va face decât să trimită către Igor Dodon un număr semnificativ de voturi.

Există mulţi votanţi de stânga care nu se regăseau în platforma pro-europeană de centru dreapta, dar care nu ar fi dat votul lui Igor Dodon. În această nouă situaţie ei au rămas fără de alternativă, urmând să aleagă între cele trei posibilităţi rămase:

- neparticiparea la vot;
- votul pentru candidatul pro-rus, Igor Dodon;
- votul pentru Maia Sandu.

Este evident că această alegere nu va convinge nici cel puţin un votant al lui Igor Dodon să îşi schimbe opţiunea de vot.

PD dispunea de cel mai puternic aparat de partid şi care ar fi reuşit în mod organizat să aducă la urne cetăţeni. În momentul în care această decizie a fost luată pe ultima sută de metri nu există timp suficient pentru mobilizarea membrilor spre un alt candidat, cu atât de mult cu cât acesta nu este deloc agreat.

Mai mult decât atât: susţinerea Maiei Sandu din partea lui Marian Lupu, asociat cu oligarhul Vlad Plahotniuc, ridică mari semne de întrebare asupra credibilităţii acesteia. Acest gest de susţinere sigur va alunga de la urne pe cei care votau cu Maia tocmai pentru că nu suportau conducerea mafiotă a ţării din ultimii ani.

Ca să fiu mai clar: e ca şi cum Sorin Ovidiu Vântu ar fi declarat public că singura soluţie este Dacian Cioloş.

S-ar putea chiar să presupunem că gestul lui Vlad Plahotniuc (doar nu ne imaginăm că Marian Lupu poate lua vreo decizie) are expres scopul de discreditare a Maiei Sandu.

Intrarea în turul II era obligatorie.

Punem aici dramatismul existent în al doilea tur de scrutin şi ajungem la concluzia că cel care ar fi ieşit pe locul II ar fi avut şanse mari pentru câştigarea postului de preşedinte. Acum sunt şanse mari să nu mai existe un tur II, cu atât mai mult cu cât poate şi alţi candidaţi se vor retrage din cursa electorală.

Dacă cineva s-a gândit că o astfel de abordare ar genera o emulaţie pro-Maia, s-a înşelat amarnic. Moldovenii sunt mai preocupaţi de traiul zilei de astăzi decât de jocurile politice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite