Şcolile din Transnistria cu predare în limba română vor primi câte 100.000 de lei din partea Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă, simbol
FOTO arhivă, simbol

Opt şcoli din stânga Nistrului, cu predare în grafie latină, vor primi câte un ajutor material unic, în valoare de 100 de mii de lei (circa 5.000 de euro). Acest lucru este prevăzut de Programul activităţilor de reintegrare a ţării pentru anul 2018, aprobat de Guvern miercuri, 25 aprilie.

În urma unui concurs de proiecte, prezentate de autorităţile publice locale şi centrale, au fost acceptate pentru finanţare 49 de propuneri. Acestea prevăd reparaţia şi dotarea instituţiilor educaţionale şi medicale, întreţinerea clădirilor şi a apeductelor, iluminarea localităţilor.

„Ne manifestăm grija faţă de cei care trăiesc în zona transnistreană. Ne batem capul, de fapt, nu pentru liderii de la Tiraspol, dar de oamenii care trăiesc în această regiune, pentru că sunt cetăţenii noştri”, a menţionat Pavel Filip.

Astfel, 23 de localităţi vor beneficia de 5,7 milioane de lei pentru renovarea şi extinderea sistemelor de iluminare stradală. Peste 6 milioane de lei vor fi direcţionate pentru reparaţia mai multor şcoli, grădiniţe, case de cultură şi apeducte. Totodată, peste 2 milioane de lei vor fi folosite pentru amenajarea pieţelor comerciale şi a spaţiilor de recreere în satele din zona de securitate.

Aceste acţiuni urmează să îmbunătăţească condiţiile de trai ale locuitorilor din Zona de Securitate şi să consolideze încrederea între populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului.

În total, în anul curent pentru dezvoltarea instituţiilor de învăţământ şi realizarea proiectelor de infrastructură în regiunea transnistreană vor fi alocate 15 milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite