În slujba statului, la cheremul partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban ar putea deveni şef la Moldsilva chiar dacă are studii juridice FOTO Adevărul
Ion Ceban ar putea deveni şef la Moldsilva chiar dacă are studii juridice FOTO Adevărul

Cea mai sigură cale de a ajunge şef în Guvern este să te faci membru de partid. Reprezentanţii societăţii civile trag alarma şi spun că AIE revine la practica sovietică de partajare a funcţiilor în baza carnetelor de partid.

Fostul ministrul al Tineretului şi Sportului Ion Ceban ar putea deveni şef la Agenţia Molsilva. Ceban este sigur că va face faţă noilor provocări, chiar dacă este specialist în drept administrativ.

Ceban nu este singura persoană numită în fruntea unei autorităţi publice sau minister fără a avea studii în acel domeniu. În vara anului trecut, Maia Sandu a fost investită în funcţia de ministru al Educaţiei, la propunerea Partidului Liberal-Democrat. Candidatura ei a fost aspru criticată de dascăli. Maia Sandu se poate mândri cu studii la Harvard Kennedy School of Government din SUA, unde a obţinut masteratul în administraţie publică. La Chişinău, a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea Management.

Medic la drumuri

Aceeaşi situaţie e şi în cazul şefului de la Interne Dorin Recean, propus de asemenea de PLDM. Acesta a absolvit ASEM şi se laudă cu un master în administrarea afacerilor la Universitatea Newport, filiala Belgia.
Cu diplomă de medic conduce Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi Anatol Şalaru, membrul Partidului Liberal. Colegul lui de partid Gheorghe Şalaru, ministrul Mediului, a terminat, în anul1985, Facultatea de Istorie. El susţine că în perioada 1998 - 2001 a studiat la Academia de Administrare Publică, specialitatea manager.

Marcel Răducan (PD), ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, este specialist în maşini şi aparate ale industriei alimentare.

Şi la unele agenţii subordonate Guvernului există şefi cu studii care nu au nimic în comun cu activitatea lor. Ludmila Dumitraş, directorul Agenţiei Turismului, şi Ştefan Creangă, şeful de la Achiziţii Publice, sunt licenţiaţi în Drept. Vasile Radu, şeful Inspecţiei de stat în construcţii, şi-a făcut studiile la Universitatea Agrară, Marin Adam, şeful Agenţiei Apele Moldovei, are diplomă de economist, iar Lilia Bolocan, şefa Agenţiei pentru Proprietate Intelectuală, este psiholog.

Experţii consideră că numirea în funcţii în baza carnetului de partid este o practică defectuoasă, care pereclitează imaginea instituţiilor statului. Totodată, unii specialişti admit că nu trebuie să fii neapărat poliţist sau profesor ca să conduci ministerul de ramură.

Învestiţi din interese obscure

„În Estonia Poliţia a devenit în scurt timp instituţia care se bucură de cea mai mare încredere din partea societăţii, desigur după Biserică, şi este condusă de un bancher care ştie ce înseamnă management eficient“, spune şeful Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie. La noi însă unele posturi sunt ocupate de persoanele apropiate unui grup de interese, susţine expertul. „Să ne amintim de funcţiile de procuror general şi cea de şef de la SIS. Aceşti oameni au fost învestiţi din considerente absolut obscure“, şi-a expus părerea Arcadie Barbăroşie.

Să anunţe concurs public

Pădurile aparţin cetăţenilor, şi nu Partidului Liberal, este de părere şi secretarul general al consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari. „Ar fi bine să fie organizat un concurs public pentru funcţia de director la Moldsilva. Conducerea AIE face o mare greşeală atunci când propune funcţii politice. Societatea îi va taxa la următoarele alegeri“, susţine Antoniţa Fonari.

„Funcţia de ministru este una politică. Situaţia nu poate fi schimbată în acest caz. În ce priveşte propunerea lui Ion Ceban la Moldsilva, ar trebui să vină cu un program de activitate, să comunice problemele pe care le-a depistat în domeniu şi soluţiile pe care le propune pentru a îmbunătăţi situaţia“, este de părere şi preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre.

Peste 30 de ONG-uri au semnat marţi un apel public către conducerea statului de a nu se întoarce la practica sovietică de a acorda funcţii în baza carnetului de partid.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite