În dosarul Bahamas nu există progrese. Ţîcu şi Reniţă au făcut demersuri către Procuratura Generală şi ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii Iurie Reniţă şi Octavian Ţîcu
Deputaţii Iurie Reniţă şi Octavian Ţîcu

Deputaţii Octavian Ţîcu şi Iurie Reniţă, care candidează la alegerile parlamentare din 11 iulie pe listele Partidului Unităţii Naţionale, acuză organele responsabile de faptul că în aşa-zisul dosar Bahamas nu există progrese. Or, potrivit lor, în acest dosar este vorba despre schemă prin care „Kremlinul ar fi finanţat Partidul Socialiştilor în 2016 şi de pe urma căreia au beneficiat mai mulţi socialişti”, transmite IPN.

Parlamentarii solicită de la Procuratura Generală şi de la Autoritatea Naţională de Integritate informaţii asupra stadiului de evoluţie şi asupra persoanelor concrete implicate „în această schemă de spălare de bani”.

Într-o conferinţă de presă, Octavian Ţîcu a declarat că în perioada mandatului lui Igor Dodon dosarul Bahamas nu a înregistrat progrese, „deoarece Procuratura Generală era subordonată liderului socialist, împreună cu prietenul lui Plahotniuc”. 

În opinia sa, acest lucru se întâmplă şi în prezent, „cu atât mai mult că Partidul Socialiştilor, datorită schimbărilor din acest Parlament al ruşinii, a reuşit să-şi securizeze Procuratura, care acţionează conform indicaţiilor lui Dodon şi ale Moscovei, admirator incontestabil fiind Alexandr Stoianoglo”. „Eu altfel, nu pot să înţeleg de ce lucrurile nu avansează”, susţine Ţîcu.

Deputatul afirmă că procurorul argumentează lipsa avansării prin faptul că nu se reuşeşte convocarea unei comisii rogatorii între Republica Moldova şi Elveţia. Potrivit lui, dacă Procuratura Generală nu poate asigura o anumită claritate timp de cinci ani, este Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ambasada în Elveţia, care ar fi putut să se implice. Ţîcu susţine că, până în prezent Procuratura nu s-a adresat celor două instituţii cu o astfel de adresare.

În aceeaşi conferinţă, Iurie Reniţă s-a referit şi la dosarul „kuliokul” (imaginile video în care Vlad Plahotniuc îi oferă lui Igor Dodon o pungă în care se prezumă că sunt bani). El spune că, deşi existau probe şi mărturii, această cauză este pe linie moartă, în acest mod fiind protejat Igor Dodon. Potrivit lui, instituţiile statului nu reacţionează pe potrivă când vine vorba despre astfel de dosare. Însă, reacţionează atunci când vine vorba despre indicaţii de a găsi „câteva bube” în privinţa sa. 

„E un jargon de puşcărie pe care îl folosesc cei de la Procuratura Generală. Vreau să-l informez pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, că recent am fost la medic şi mi-am verificat sănătatea, iar medicul nu mi-a depistat nici o bubă”, a mai spus Reniţă, asigurând că acest fapt nu-l intimidează în vreun fel. Acesta a mai îndemnat organele responsabile să se ocupe de adevăraţii corupţi şi penali.

Contactată de IPN, purtătorul de cuvânt al Procuraturii General, Maria Vieru, a declarat că instituţia „nu comentează în niciun fel declaraţiile şi acuzaţiile absurde ale politicienilor, lansate în cadrul campaniei electorale”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite