Topul parlamentarilor moldoveni cu venituri de milioane de lei în anul 2013
0Cel puţin zece deputaţi din Legislativul de la Chişinău au avut anul trecut venituri mai mari de un milion de lei. Banii au provenit din firmele pe care le deţin, din vânzarea unor active şi chiar din cadouri de nuntă
Retragerea prim-vicepreşedintelui PD Vlad Plahotniuc din Parlament a dus la schimbarea liderului în clasamentul deputaţilor cu cele mai mari venituri anuale.
În prezent în fruntea topului este Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM, care a avut anul trecut cele mai mari venituri, potrivit datelor din declaraţiile de avere depuse de deputaţi.
Chimicalele şi reclama te fac milionar
Acesta a încasat circa 3,55 milioane de lei, din care doar 156.000 sunt din activitatea parlamentară. Grosul veniturilor, mai mult de 3,2 milioane de lei, reprezintă dividendele obţinute de la compania Bioprotect SRL, al cărei unic proprietar este Valeriu Streleţ. Totuşi veniturile pe care le-a obţinut din afacerea cu chimicale în 2013 sunt cele mai mici din ultimii trei ani, fiind în scădere cu peste un milion de lei faţă de anul 2012.
Afacerile din mass-media iau adus venituri de milioane lui Chiril Lucinschi FOTO europalibera.org
Pe locul doi s-a clasat un alt liberal-democrat, Chiril Lucinschi, care a încasat anul trecut aproape 1,88 milioane de lei. Circa 90% din venituri provin din dividendele achitate de compania de publicitate moldo-rusă Alcasar Media Services SRL, unde Chiril Lucinschi deţine 50% din capital. Celelalte trei afaceri - EMH inc. din SUA, Media Alianţa SRL şi Intra Assets SRL din Moldova - nu i-au adus parlamentarului niciun venit.
Oleg Babenco deţine o universitate şi un liceu, dar grosul veniturilor au venit din vânzarea apartamentului şi maşinei FOTO rrm.md
Deputatul neafiliat Oleg Babenco, vicepreşedintele Partidului Renaştere-Vozrojdenie, a urcat pe locul trei, cu un venit de 1,36 milioane de lei, dintre care 767.000 de lei provin din vânzarea unui apartament şi a unui automobilul. Babenco, intrat în Parlament pe listele PCRM, nu raportează niciun venit de la Universitatea Slavonă şi Liceul „Svetoci“, pe care le deţine. În schimb, soţia sa a încasat 410.000 de lei din activitatea didactică la instituţiile de învăţământ ale familiei.
Din salariul de deputat şi dividendele primite de la firma de construcţii Carpeni SRL, liberal-democratul Ivan Ionaş a câştigat 1,34 milioane de lei, aflându-se pe locul patru în clasamentul deputaţilor cu venituri de peste un milion.
Unii au milioane, alţii - zero profit din afaceri cu petrol
Cu venituri de circa 1,3 milioane de lei, liderul PL, Mihai Ghimpu, se situează pe locul cinci în clasamentul pentru 2013. Doar dividendele de la benzinăria Eurosim au constituit 967.477 lei, triplu faţă de anul 2012. Pe de altă parte, deputatul democrat Oleg Sârbu, care deţine o reţea de staţii de alimentare în nordul ţării şi mai are alte opt companii, cu vânzări totale de peste 100 de milioane de lei, nu declară niciun venit din afaceri.
Mihai Ghimpu, preşedintele PL are o treime dintr-o benzinărie
Pe locul şase în topul întocmit de noi se află Artur Reşetnicov, singurul deputat comunist care declară venituri de peste un milion de lei. Cea mai mare parte din cele circa 1,21 milioane de lei declarate pentru 2013 se datorează soţiei sale, care este notar public. E adevărat că anul trecut aceasta a câştigat din activitatea de notariat cu 30% mai puţin decât decât în 2012 - 760.000 de lei. Alţi doi deputaţi PCRM, Oxana Domenti şi Vladimir Voronin, au avut în 2013 venituri aproape de un milion de lei.
Artur Reşetnicov este deputatul comunist cu cele mai mari venituri în 2013
În premieră, a avut venituri de milioane şi liderul socialist Igor Dodon. Deputatul a încasat peste 880.000 de lei din vânzarea apartamentului şi o primă de asigurare.
Nunta l-a făcut milionar
Pe deputatul democrat Serghei Sârbu căsătoria l-a propulsat pe locul opt în lista deputaţilor cu venituri de milioane. Acesta a declarat că a primit sub formă de cadouri de nuntă 34.000 de euro, 15.000 de dolari şi 130.000 de lei. La cursul de schimb rezultă circa 900.000 de lei.
Serghei Sîrbu a ajuns în Parlament pe lista PCRM FOTO Tudor Iovu
A beneficiat de daruri şi democrata Stella Jantuan, în a cărei declaraţie pe venit găsim două donaţii: 170.000 de lei într-un cont la Moldova-Agroindbank şi 60.000 de lei - la Banca Socială.
Printre cei nou-intraţi în categoria legiuitorilor cu venituri de milioane figurează încă un democrat, Mihail Solcan. El ocupă locul nouă în top, cu 1,1 milioane de lei, din care 900.000 sunt dividende obţinute de la compania Soldi SRL.
Veniturile de milioane nu sunt o noutate pentru Andrian Candu, vicepreşedintele Parlamentului, care se află pe locul zece în clasament. Pe lângă suma de 182.000 de lei încasaţi din activitatea de deputat, el a obţinut şi dividende de 828.000 de lei din cota de 5% deţinută la Prime Management SRL.
Afacerea comună cu Vlad Plahotniuc îi aduce cele mai mari venituri lui Andrian Candu, vicepreşedintele Parlamentului
Deputaţi „săraci“ cu mari afaceri
Există şi mulţi deputaţi care, deşi declară venituri mici, au afaceri de milioane. De exemplu, liberal-democratul Simion Furdui declară că anul trecut a avut venituri de numai 208.000 de lei, deşi controlează o importantă afacere în domeniul construcţiei de gazoducte. Din 2009, de când a obţinut un mandat de deputat şi e obligat să-şi facă publice averile şi veniturile, Simion Furdui n-a declarat niciodată profituri din afacerile pe care le controlează. În declaraţiile de avere nu apar nici veniturile soţiei sale Valentina, funcţionară la Ministerul Agriculturii.
Pentru comunistul Alexandr Bannicov accederea în Parlament nu a fost favorabilă afacerii sale cu electrocasnice. Dacă e să dăm crezare declaraţiilor de avere, în ultimii trei ani dividendele de la această afacere s-au diminuat de cinci ori, până la 370.000 de lei.
Şi despre liberal-reformatorul Oleg Bodrug vicepreşedinte al Parlamentului, se spune că ar controla în continuare Editura „Prut Internaţional“, pe care a administrat-o până a fi deputat, dar firma nu apare în nicio declaraţie de avere din cei cinci ani.
Nici pentru deputatul Ion Balan, vicepreşedintele PLDM, care deţine peste o sută de hectare de terenuri agricole, afacerea nu este profitabilă. Potrivit declaraţiei de venit pentru 2013, Balan a obţinut din arenda terenurilor şi a tehnicii agricole mai puţin de patru ori decât suma indemnizaţiilor de care a beneficiat în calitate de deputat (circa 89.000 de lei).