Schemele frauduloase implementate de politicieni îndepărtează acordul cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Politicienii de la guvernare implementează scheme frauduloase în urma cărora întreprinderile de stat sunt privatizate la preţuri derizorii, iar din acest motiv FMI se abţine să semneze un nou acord de finanţare cu Guvernul de la Chişinău. Acuzaţiile au fost aduse în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Veaceslav Negruţă, ex-ministru al finanţelor, susţine că este vorba de scheme bine puse la punct, care aduc profituri considerabile atât celor care cumpără întreprinderile la preţuri derizorii, cât şi politicienilor care dirijează din umbră aceste scheme. „Venitul unei întreprinderi, care de fapt este profitabilă, este micşorat artificial şi întreprinderea falimentează. Astfel, întreprinderea este cumpărată de la stat pentru un preţ de nimic. Ulterior, noul proprietar vinde întreprinderea la un preţ destul de înalt”, a spus Negruţă.

Analistul politic Victor Ciobanu este de părerea că întreprinderile statului sunt privatizate pe banii furaţi din sistemul bancar. „O parte din banii furaţi din sistemul bancar revin în ţară şi sunt investiţi în privatizarea întreprinderilor. Aceste scheme creează impedimente pentru semnarea Acordului cu FMI, deoarece politicienii implicaţi în aceste scheme nu doresc să fie monitorizaţi de misiunea internaţională”, a spus Ciobanu.

Expertul în economie Viorel Gârbu consideră că vinovat de situaţia creată este statul. „Politica proastă a statului în domeniul privatizării a condus la falimentarea întreprinderilor profitabile”, a spus Gârbu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite