Imobilele donate vor rămâne netaxate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donaţiile de imobile de lux rămân netaxate FOTO Adevărul
Donaţiile de imobile de lux rămân netaxate FOTO Adevărul

Autorităţile vor să menţină actualul regim de impozitare a patrimoniului primit de moldoveni cu titlu de donaţie de la persoanele fizice cetăţeni ai Republicii Moldova. Experţii critică intenţia

Astfel, donaţiile de imobile vor rămâne în continuare surse de venit neimpozabile. „Menţinerea acestei prevederi este legată, în special, de dorinţa celor de la conducere de a proteja circulaţia marilor averi. Or, avem multe cazuri când oamenii primesc cadouri foarte scumpe, care rămân astfel neimpozitate“, susţine Dumitru Budianschii, economist la Expert-Grup.

Potrivit proiectului politicii bugetar-fiscale pentru 2015, de asemenea, se va menţine şi "neimpozitarea donaţiilor efectuate în folosul autorităţilor publice şi instituţiilor publice specificate la art.51, a organizaţiilor necomerciale specificate la art.52 alin.(1) şi la art.533 (Codul Fiscal n.r.), precum şi a patrimoniului primit de către casele de copii de tip familial cu titlu de donaţie, indiferent de forma organizatorico-juridică a persoanei care a efectuat donaţia".

Modificările propuse au drept scop reducerea cazurilor de evaziune fiscală prin folosirea donaţiilor fictive, care se acordă în schimbul plăţilor salariale, susţin autorităţile.
Suplimentar, se propune micşorarea limitei de deducere în scopuri fiscale  a donaţiilor efectuate în scopuri filantropice sau de sponsorizare de către persoanele fizice şi juridice în favoarea autorităţilor publice şi instituţiilor publice, organizaţiilor necomerciale, precum şi în favoarea caselor de copii de tip familial, de la 10% la 2% din venitul impozabil.

Pe de altă parte, autorităţile propun să fie impozitaţi beneficiarii (persoane fizice şi juridice care desfăşoară activităţi economice) care primesc donaţii de la orice agent economic, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător. Aceasta ar urma să se efectueze prin reţinerea prealabilă a impozitului pe venit la sursa de plată, cu  acordarea dreptului de trecere în cont a impozitului achitat prealabil (7% în cazul persoanelor fizice şi gospodăriilor ţărăneşti şi 12% în cazul firmelor).
De asemenea, Ministerul Finanţelor propune extinderea cu încă un an a termenului de implementare a noului sistem de impozitare a bunurilor imobiliare, bazat pe valoarea de piaţă, pe motiv că n-au fost evaluate toate în termenii stabiliţi anterior.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite