Scădere drastică a exporturilor de vinuri în CSI. Creşteri-record ale livrărilor în România, Bulgaria sau China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinurile moldoveneşti s-au orientat pe alte pieţe de desfacere FOTO: Adevărul
Vinurile moldoveneşti s-au orientat pe alte pieţe de desfacere FOTO: Adevărul

Ţările din CSI pierd teren în clasamentul destinaţiilor de export al băuturilor alcoolice moldoveneşti după restricţii instituite de Federaţia Rusă. În acelaşi timp, vinul moldovenesc este tot mai apreciat de consumatorii de peste Prut, din Germania sau Bulgaria.

Datele privind conturile internaţionale publicate de Banca Naţională a Moldovei arată că livrările de băuturi alcoolice moldoveneşti s-au redus, în trimestrul III al acestui an, cu 7,8% faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, Republica Moldova a livrat în această perioadă pe piaţa europeană alcool în valoare de 9,14 milioane de dolari, în creştere cu 15,8% faţă de perioada similară a anului precedent. CSI a importat băuturi alcoolice a căror cost a fost de 19,79 milioane de dolari, marcând o scădere de 18,7%, iar volumele livrate pe alte pieţe au constituit 11,54 milioane de dolari.

Vinurile moldoveneşti părăsesc piaţa CSI

Belarus, principala piaţă de desfacere pentru vinurile moldoveneşti după embargoul rusesc, a înregistrat o majorare de doar 0,9% a importurilor de băuturi alcoolice din Moldova, livrările în Ucraina au scăzut cu 34,7 la sută, în Rusia – cu peste 44%, în Kazahstan – cu peste 9 la sută. În acelaşi timp, s-a majorat exportul de băuturi alcoolice în România (cu 52,8%), în Germania (cu 73,4%) şi în Bulgaria ( de peste 30 de ori).

Exporturile în UE, în creştere

De asemenea, au crescut în trimestrul III cu circa 10% livrările de băuturi alcoolice în Cehia, cu aproape 15% în Georgia şi de 2,6 ori în China. În total, Republica Moldova a exportat băuturi alcoolice în valoare de 40,47 milioane de dolari.

Exporturile în CSI au scăzut în primele nouă luni ale acestui an cu 31,5 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent din cauza scăderii cu 38,2 la sută a exporturilor către Rusia şi de 2,3 ori a celor către Ucraina. Concomitent, livrările în ţările Uniunii Europene s-au majorat cu 4,1 la sută în raport cu trimestrul III al anului trecut graţie majorării exporturilor către Marea Britanie (de 1,5 ori), Austria (de 2,3 ori), Polonia (cu 26,5 la sută), Franţa (de 2,6 ori) şi a livrărilor către România (cu 3,3 la sută).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite