Republica Moldova, între recesiune şi faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursul valutar pare să scape de sub control la Chişinău. Foto Adevărul
Cursul valutar pare să scape de sub control la Chişinău. Foto Adevărul

În Republica Moldova se manifestă în prezent o criză economică profundă, care la nivel de cifre exprimă o posibilitate de falimentare a economiei naţionale care are ca vulnerabilitate principală instabilitatea politică, cu efectele sale devastatoare, susţine expertul Petrişor Peiu.

În opinia lui Petrişor Peiu indicii economici nu sunt deloc încurajatori pentru evoluţia realităţilor economice din Republica Moldova. 

Una dintre marile probleme ale Chişinăului este constituită de deficitul bugetar extrem de mare, care formează o vulnerabilitate a ţării. În prezent Republica Moldova are un Produs Intern Brut de 6 mld. de dolari anual - iar deficitul bugetar reprezintă o jumătate din această sumă, adică 3 mld.

Problema Băncii de Economii

Petrişor Peiu a mai apreciat la Conferinţa Fundaţiei Universitare a Mării Negre de la Bucureşti că o altă  vulnerabilitate o reprezintă activele toxice ale BEM. ”Republica Moldova nu are o trezorerie, funcţia aceasta este îndeplinită de Banca de Economii. Statul nu îşi permite să lase această bancă să se prăbuşească. Banca Naţională a Moldovei trebuie să acopere aceste active toxice şi să susţină cursul leului moldovenesc” a explicat Peiu. Acesta a subliniat că în 2015 este imposibil ca Republica Moldova să nu aibă recesiune pentru că va vinde mai puţin şi va avea remitenţe mai puţine. Singura sursă de balansare a deficitelor poate fi finanţarea nerambursabilă.

O altă vulnerabilitate economică majoră a Republicii Moldova este reprezentată de cursul de schimb valutar: remitenţele, în proporţie de 68%, vin din Federaţia Rusă, iar de la începutul acestui an s-a produs o devalorizare accelerată a monedei naţionale. Investitorii şi traderii au văzut leul moldovenesc în acelaşi coş cu rubla rusească, adică a primit lovituri şi rezerva Băncii Naţionale a scăzut cu o cincime faţă de anul trecut.

Revine criza din 1998?

Deutsche Welle a publicat o analiză în care se exprimă temerea că Republica Moldova se confruntă cu o criză financiară din ce în ce mai stresantă, care s-ar putea acutiza în perioada următoare. Experţii dau vina pe proasta gestionare de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) a efectelor survenite ca urmare a prăbuşirii economice a Rusiei. ”Leul moldovenesc s-a depreciat în ultima perioadă cu mai mult de 30% în raport cu moneda euro şi USD, iar tendinţa se menţine. Intervenţiile valutare pe piaţă, operate de BNM, nu au redresat situaţia. Instituţiile bancare par să fi format grupuri care afişează acelaşi curs de vânzare-cumpărare a dolarului. Fenomenul este unul periculos”, apreciază Deutsche Welle.

Publicaţia germană mai arată că ”Banca Naţională a Moldovei susţine că principalul motiv al deprecierii leului a fost nivelul slab de acoperire a cererii de către ofertă, fapt cauzat de restricţiile economice (embargourile) impuse de Rusia, precum şi de diminuarea remitenţelor de la moldovenii care muncesc în Rusia”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite