Republica Moldova îşi va putea proteja produsele agricole, faţă de cele importate din UE, pentru următorii 10-15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia a fost făcută de către comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş. Oficialul a mai spus că acordul vizează protejarea produselor agricole pe piaţa internă, fiindcă Moldova n-a beneficiat încă de o dezvoltare economică suficient de mare încât să facă faţă concurenţei venite din partea producătorilor agricoli comunitari.

Republica Molova îşi va putea proteja produsele sensibile din sectorul agro-alimentar pe piaţa naţională, contra produselor europene, pentru următorii 10-15 ani, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, într-un interviu pentru postul de radio RFI.

Comisarul a mai precizat că Moldova e prima ţară din Parteneriatul Estic care obţine liberalizarea regimului de vize şi că în luna mai va veni la Chişinău pentru a discuta atât cu reprezentanţii autorităţilor centrale, cât şi cu cei ai sectorului agricol. 

”Comisia Europeană a negociat un acord în beneficiul Republicii Moldova, un acord pe care noi îl numim asimetric. Concesiile făcute de către Uniunea Europeană către Republica Moldova sunt mult mai importante decât ceea ce Comisia Europeană a solicitat Republicii Moldova ca şi concesii pentru Uniunea Europeană în acest acord. Atât din punctul de vedere al posibilităţii pentru Republica Moldova să-şi protejeze produsele sensibile din domeniul agro-alimentar, pentru care încă n-au o dezvoltare economică suficient de importantă să facă faţă concurenţei europene, deci va exista în următorii 10-15 ani posibilitatea ca Republica Moldova să-şi protejeze în continuare aceste produse pe piaţa naţională împotriva produselor europene”, a declarat Dacian Cioloş pentru sursa citată.

Comisarul european a mai spus că normele de siguranţă alimentară trebuie respectate doar de produsele din Moldovacare ajung pe piaţa europeană, pentru a putea fi comercializate. ”Concret, doar merele care ajung pe piaţa europeană trebuie să respecte anumite norme, doar carnea de porc care ajunge pe piaţa europeană din Republica Moldova trebuie să respecte anumite norme şi nicidecum impunerea prin acord a acestor norme pe piaţa Republicii Moldova. Pe piaţa Republicii Moldova, Guvernul este suveran şi autorităţile Republicii Moldova continuă să fie suverane”, a mai susţinut oficialul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite