Recomandările Comisiei Europene pentru sistemul de inovaţie din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Comisia Europeană a prezentat recomandările privind politicile-cheie pentru susţinerea modernizării sectoarelor ştiinţă şi inovare din Republica Moldova, transmite IPN. Este pentru prima dată când o ţară asociată cu UE utilizează în mod voluntar Facilitatea de Susţinere de Politici Horizon 2020, un instrument care oferă guvernelor susţinere practică în identificarea, implementarea şi evaluarea reformelor necesare.

Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, citat într-un comunicat de presă al Comisiei europene, a notat că recomandările din raport reprezintă paşi importanţi spre reforme inteligente, care vor duce la consolidarea ecosistemului de cercetare şi inovare din Moldova.

Raportul prezintă şapte mesaje de politici adresate autorităţile din Moldova. Primul este introducerea politicii de cercetare şi inovare în strategia economică generală a ţării. Alte recomandări se referă la ameliorarea guvernării sistemului de cercetare şi inovare prin consolidarea responsabilităţii politice, prin responsabilitate ministerială dedicată, dar şi fondarea unei agenţii de implementare independente, transparente şi răspunzătoare pentru  cercetare şi inovare.

Printre recomandări mai sunt şi redresarea cercetării şi a sistemului de educaţie din Moldova, securizarea capacităţii de cercetare şi inovare. Autoritatea europeană mai recomandă întreprinderea de acţiuni ferme pentru consolidarea oportunităţilor de angajare şi finanţare, a condiţiilor de lucru şi a perspectivelor profesionale pentru cercetători, revizuirea de urgenţă a condiţiilor cadrului pentru inovare prin aplicarea unui set coerent de măsuri de politici.

Facilitatea de Susţinere de Politici Horizon 2020 oferă expertiză şi susţinere operaţională pentru proiectarea, implementarea şi evaluarea reformelor structurale a sistemelor naţionale de cercetare şi inovare prin intermediul unei game vaste de servicii: evaluări inter pares, susţinerea reformelor specifice de politici şi exerciţii mutuale de învăţare bazate pe proiecte pentru consolidarea practicii de luare a deciziilor de politici. Aceasta este finanţată în cadrul programului Horizon 2020, programul UE pentru cercetare şi inovare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite