Războiul gazelor la Teleneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neplata datoriilor pentru gaze pune în pericol securitatea energetică a Republicii Moldova Foto: Gazprom.ru
Neplata datoriilor pentru gaze pune în pericol securitatea energetică a Republicii Moldova Foto: Gazprom.ru

O firmă care nu deţine nici măcar licenţă de activitate pune în pericol asigurarea cu gaze a mii de consumatori din raionul Teleneşti.

Liberalizarea pieţei gazelor este promovată ca soluţie pentru stimularea concurenţei şi oferirea de servicii mai bune. În acelaşi timp, evoluţiile din ultimii ani arată că în lipsa unor reglementări clare multe dintre companiile ce primesc licenţă de activitate pe piaţa gazelor nu oferă servicii de calitate şi mai ales nu plătesc pentru gazul primit de la furnizor şi distribuit consumatorilor.

Datorii de două milioane de lei

E şi cazul întreprinderii Gaz-instal-04 din Teleneşti, care pe 18 mai 2007 obţinea de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) două licenţe - una pentru activitatea de distribuţie şi alta pentru cea de furnizare a gazelor la tarife reglementate. Compania a construit o reţea de conducte în care ar fi investit circa 20 de milioane de lei, deşi alte estimări arată că a fost cheltuită o sumă de câteva ori mai mică - doar 3,5 milioane lei.

Firma a reuşit să furnizeze o perioadă scurtă gaze consumatorilor din oraşul Teleneşti şi satul Mihalaşa. Gazul era achiziţionat de la Orhei-Gaz SRL în baza unui contract. În scurt timp, Gazinstal-04 a uitat de angajamentul său de a plăti pentru gazele contractate. Astfel, doar în perioada februarie-octombrie 2010, compania a acumulat o datorie de 1,92 milioane de lei faţă de Orhei-Gaz. Pentru a-şi recupera banii, Orhei-Gaz a fost nevoită să înainteze patru cereri în instanţa de judecată, totodată cerând şi plata unei penalităţi de 52.568 de lei. Din suma totală de circa două milioane de lei, Orhei-Gaz a reuşit să recupereze până în prezent doar 127.000 de lei, deşi avea titluri executorii.

După negocieri de lungă durată între cele două companii şi la insistenţa regulatorului, pe 1 noiembrie 2010 a fost semnat un acord prin care Gazinstal-04 transmitea întreprinderii Orhei-gaz „în folosinţă şi în exploatare temporară fără plată pe perioada sistării licenţelor de către ANRE, reţelele de gaze“. La rândul ei, compania Orhei-gaz se angaja să restituie reţelele de gaze, în termen de 10 zile de la achitarea integrală a datoriilor şi penalităţilor acumulate de Gazinstal-04 şi de la adoptarea deciziei de restabilire a valabilităţii licenţelor de către ANRE.

Pe 2 noiembrie 2010, autoritatea de reglementare a decis suspendarea pentru un termen de şase luni a celor două licenţe eliberate firmei Gazinstal-04. Principalul argument invocat de conducerea ANRE a fost necesitatea „asigurării livrării gazelor naturale în mod continuu şi fiabil în oraşul Teleneşti“, dar şi cererea depusă de compania Gazinstal-04.

Peste jumătate de an, administraţia ANRE a adoptat o hotărâre privind reluarea valabilităţii licenţelor acestei firme, chiar dacă nu fusese îndeplinită una dintre condiţiile de bază din decizia de suspendare.
Astfel, punctul şase al acesteia prevedea că reluarea valabilităţi licenţelor va fi decisă de ANRE, „după notificarea de către Gazinstal-04 şi Orhei-gaz a faptului achitării datoriilor“.

Într-un răspuns pentru „Adevărul“, reprezentanţii ANRE spun că prin această decizie instituţia „s-a conformat prevederilor legislaţiei şi a satisfăcut solicitarea firmei Gazinstal-04 de a fi reluate activităţile licenţiate, ţinând cont şi de rugămintea acesteia de a-i oferi posibilitatea achitării datoriei restante, deoarece băncile au refuzat să acorde credite în condiţiile în care licenţelele sunt suspendate“.

Litigii pe bandă rulantă

Între timp, instanţa a decis să pună sechestru pe conturile firmei Gazinstal-04 la cererea unui alt creditor care încearcă astfel să recupereze de la proprietarii firmei o datorie de 60.000 de euro (circa un milion de lei). Totodată, acest creditor a reuşit să obţină o decizie de a pune sechestru şi pe reţelele de gaze, pe care le-a scos la vânzare. Orhei-gaz SRL a susţinut această poziţie deoarece avea intenţia de a-şi recupera datoria neachitată de Gazinstal-04. Licitaţia stabilită pentru data de 19 iunie 2013 a fost însă anulată în baza unei decizii de judecată, adoptate la cererea debitorului.

La rândul său, şi Gazinstal-04 s-a adresat în instanţă şi a obţinut o decizie favorabilă - care este atacată în prezent - de recuperare de la Orhei-gaz a 875.723 de lei costuri de amortizare a reţelelor şi a altor 1,73 milioane de lei în calitate de venit ratat în perioada 1 noiembrie 2010-31 martie 2012 de la exploatarea reţelelor. Pe rol se află şi o altă pretenţie de acest fel, prin care Gazinstal-04 cere de la Orhei-gaz 1,34 de milioane de lei - costuri de amortizare şi venit ratat în perioada 1 aprilie 2012-31 decembrie 2012.

Firma a cerut magistraţilor ca până la finalizarea examinării cazului, să fie aplicate măsuri de asigurare interzicându-i întreprinderii Orhei-gaz sau altor persoane fizice şi juridice să efectueze vreo acţiune în ceea ce priveşte gazoductul ce aparţine Gazinstal-04, cu excepţia celor de exploatare şi deservire tehnică.

ANRE se spală pe mâini

Între timp, în luna mai 2012 licenţele Gazinstal-04 au expirat şi aceasta a uitat să depună la timpul cuvenit cererea de prelungire a termenelor. Aşa că de asigurarea cu gaze a consumatorilor a continuat să se ocupe Orhei-gaz, care suportă cheltuieli pentru exploatarea şi întreţinerea reţelelor,  fără ca acestea să fie incluse în tarif. ANRE a încercat anul trecut să soluţioneze problema creată, deoarece consumatorii riscă să rămână fără gaze, dar fără succes. Or, Gazinstal-04 nu are licenţă, iar administraţia Orhei-gaz a anunţat că nu va mai livra gaze fără a avea garanţii de plată şi de recuperare a cheltuielilor.

Petru Bichir, directorul SRL „Orhei-gaz”, susţine că întreprinderea nu obţine niciun venit de la exploatarea reţelelor şi a cerut administraţiei ANRE să elibereze licenţa de furnizare a gazelor în oraşul Teleneşti şi satul Mihalaşa întreprinderii pe care o conduce sau să adopte o decizie privind includerea tuturor costurilor în tarif.
Administraţia ANRE susţine însă că nu poate interveni în acest litigiu iscat ca urmare a neachitării de către Gazinstal-04 a gazelor naturale primite de la Orhei-gaz.

„Soluţia ar fi ca Gazinstal-04 să achite datoria faţă de Orhei-gaz şi să obţină licenţele de activitate. Litigiile de acest gen se soluţionează pe cale amiabilă de către părţile contractante sau în instanţa de judecată“, precizează ANRE.

Nu este clar cu ce se va termina acest talmeş-balmeş juridic, dar în situaţia creată există riscul ca mii de consumatori să rămână fără gaze. Or, nu este clar cine-i va deservi mai departe pe consumatorii din cele două localităţi, atâta timp cât întreprinderea Orhei-gaz este desemnată doar temporar titular de licenţă pentru desfăşurarea activităţii de distribuţie şi de furnizare a gazelor naturale.

Topul datoriilor istorice

  • CET-2 – 984,7 milioane de lei
  • CET-1 – 322,2 milioane de lei
  • CET-NORD – 76,5 milioane de lei
  • Termocom – 168,8 milioane de lei

Topul datoriilor curente

  • CET-2 – 316,5 milioane de lei
  • CET-1 - 61,9 milioane de lei
  • CET-NORD – 56,7 milioane de lei
  • MAGT VEST – 11,6 milioane de lei
  • SEF-GAZ – 6,2 milioane de lei
  • COMGAZ PLUS – 5,1 milioane de lei

Datoriile de miliarde pun în pericol securitatea energetică a ţării

Specialiştii susţin că instituţiile de stat şi autoritatea de reglementare ar trebuie să se implice mai activ în găsirea unei soluţii de rezolvare a problemei datoriilor acumulate de consumatori faţă de furnizorul de gaze. Or, cazul Gazinstal-04 nu este unul singular, iar valoarea totală a datoriilor pe care le au agenţii economici faţă de Moldovagaz este de câteva miliarde de lei şi creează mari dificultăţi companiei la plata gazului importat din Rusia.

Mai mult, această situaţie pune în pericol securitatea energetică a ţării, deoarece Republica Moldova poate rămâne fără gaze în prag de iarnă. Potrivit datelor Moldovagaz, doar datoriile istorice ale sectorului termoenergetic sunt de 1,55 miliarde de lei, la care se adăugă alte sute de milioane de lei datorii curente. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite