Producătorii de carne şi ouă din Moldova, vizitaţi de experţii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea de audit al Food Veterinary Office a Comisiei Europene a vizitat în Republica Moldova mai multe companii producătoare de carne de pui şi de ouă, care vor obţine dreptul de a exporta în UE în funcţie de rezultatele acestor verificări, transmite IPN.

Vitalie Carauş, şef de direcţie din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a spus la emisiunea „Dialog” de la Agro TV Moldova, că misiunea a avut ca scop examinarea situaţiei din sectorul avicol al Republicii Moldova. Vitalie Carauş a subliniat că Republica Moldova şi-a învăţat lecţiile de la auditele precedente, a înlăturat deficienţele înregistrate şi de data aceasta a demonstrat experţilor europeni că are produse calitative şi sigure. „Produsele pe care Moldova tinde să le plaseze pe piaţa UE sunt carnea de pasăre şi ouăle. Avem capacitate mare de producere”, a subliniat şeful de direcţie.

În acest context experţii europeni au trebuit să se convingă că nu se folosesc antibiotice în tratarea păsărilor, că utilizarea medicamentelor este corectă, că se respectă cerinţele de creştere şi îngrijire a păsărilor. „Experţii europeni au fost la compania Avicola, dar şi la altele, şi s-au convins că se respectă totul. Aceştia au analizat şi dacă nu cumva se folosesc medicamentele veterinare interzise pentru tratarea păsărilor. Noi informăm producătorii despre medicamentele interzise”, a accentuat Vitalie Carauş.

În perioada 25-29 ianuarie a avut loc misiunea de audit al Food Veterinary Office (FVO), din cadrul Directoratului General pentru Siguranţa Alimentelor (DG SANTE) al Comisiei Europene, privind evaluarea controlului reziduurilor şi contaminanţilor în animalele vii şi produsele de origine animală, inclusiv controalele medicamentelor veterinare. Rezultatele acestei misiuni urmează a fi enunţate la finele lunii februarie, iar autorităţile vor avea la dispoziţie 25 de zile pentru a comenta raportul misiunii, pentru a-l aproba şi a lua măsurile necesare fie pentru a începe exportul, fie pentru a elimina deficienţele, dacă vor fi înregistrate.

Anterior, în Republica Moldova au mai fost două misiuni de audit din partea Comisiei Europene. Prima misiune a vizat produsele apicole, iar după aceasta ţara a primit dreptul de a exporta miere de albine pe piaţa UE. A doua misiune a vizat producţia de peşte, după care producătorii moldoveni au primit dreptul de a exporta doar caviar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite