Pericolele ce ameninţă Republica Moldova: Transnistria şi criza bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia internaţională de evaluare financiară Moody’s consideră că situaţia în Republica Moldova se va deteriora dacă nu va fi soluţionată criza din sectorul bancar, nu va fi aplicat un nou program cu FMI, iar pe malul stâng starea economică se va înrăutăţi brusc.

Deşi apreciază ca pozitive aspectele privind activitatea fiscal în Republica Moldova, experţii internaţionali consideră că situaţa privind angajamentele sau datoria publică se va deteriora din cauza poziţiei lichidităţilor statului şi a impactului crizei din sectorul bancar. 

Agenţia internaţională de evaluare financiară Moody’s a menţinut ratingul privind poziţia datoriei publice a Republicii Moldova la nivelul B3, însă a schimbat evaluarea perspectivei acesteia de la „stabil” la „negativ”. Experţii internaţionali susţin că principalele cauze ale înrăutăţirii evalurării datoriilor Republicii Moldova sunt riscurile privind lichidităţile statului care cresc în condiţiile în care suportul financiar multilateral generează mai multe preovocări politice. În acelaşi timp, Moody’s a atras atenţia asupra nesiguranţei privind veniturile la buget create de criza din sectorul bancar. 

Totuşi, în opinia analiştilor, au fost atestaţi şi factori pozitivi în pofida celor care au justificat deteriorarea perspectivei pentru Republica Moldova. Astfel, Agenţia Moody’s consider că Republica Moldova avea la sfârşitul anului trecut o poziţie puternică privind fiscalitatea, iar ponderea de 24,8% a datoriei publice în PIB este sub media conform ratingului B3, de 48% din PIB. Autorii analizei despre situaţia din Republica Moldova la capitolul datorie public au mai apreciat semnarea Acordului de Asociere cu UE, care ar trebui să aibă ca impact „realizarea reformelor instituţionale, apariţia noilor oportunităţi comerciale şi investiţionale, precum şi perfecţionarea legislaţiei”.

Anume integrarea în UE şi îmbunătăţirea situaţiei din regiune ar putea crea condiţiile necesare pentru realizarean aşteptărilor economice ale experţilor internaţionali privind Republica Moldova, care spun că în 2016 va avea loc o recuperare a economiei în valoare de 3%. 

„Presiunea asupra situaţiei economice va creşte dacă nu va fi aplicat un nou program cu FMI, deoarece lipsa acestuia va afecta lichidităţile statului. În plus, lipsa unei soluţii privind sectorul bancar va afecta negativ veniturile bugetare. Ratingul B3 stabilit pentru Republica Moldova ar putea coborî dacă s-ar produce anumite şocuri în economie care ar afecta capacitatea de deservire a datoriei publice. De asemenea, acest rating ar fi mai jos dacă situaţia din Transnistria s-ar deteriora brusc”, avertizează experţii Moody’s. 

Pe de altă parte, evaluarea situaţiei privind datoriile Republicii Moldova va prezenta o perspectivă mai bună în cazul în care va fi aplicat un nou program cu FMI şi va fi adoptată o soluţie eficientă şi transparent privind criza din sectorul bancar. Estimările experţilor internaţionali arată că datoriile Republicii Moldova vor atinge în acest an 41%, cu 16% mai mult decât anul trecut, impactul acestei situaţii fiind cu mult mai mare, iar economia va înregistra o recesiune de 1% în acest an. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite