Pericol major! CET-urile au acumulat datorii de circa 2,2 miliarde de lei faţă de Moldovagaz pe care nu pot să le achite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET-urile pun în pericol securitatea energetică a ţării
CET-urile pun în pericol securitatea energetică a ţării

Compania Moldovagaz a anunţat că cei mai mari consumatori de gaze naturale  ̶  întreprinderile din complexul termoenergetic al Republicii Moldova au acumulat datorii istorice de peste 1,75 miliarde de lei la care se adaugă 420 de milioane de lei neplăţi pentru consumul din anii 2012-2013.

Compania moldo-rusă Moldovagaz a anunţat că întreprinderile din complexul termoenergetic al Republicii Moldova, în anul 2013, au nivel extrem de scăzut de achitare a gazelor naturale consumate şi cere ca acestea să întreprindă măsuri urgente pentru remedierea situaţiei.

Potrivit unui comunicat emis de Moldovagaz întreprinderile CET-1, CET-2 şi Termocom din Chişinău şi CET-Nord din Bălţi sunt cei mai mari consumatori de gaze naturale din Moldova, dar şi cei mai mari datornici.

"Nivelul achitărilor pentru gazele livrate în perioada ianuarie-august 2013 ale acestor întreprinderi nu depăşea la data de 20 septembrie cota de 70%. Comparativ cu perioada similară a anului 2012, nivelul achitărilor întreprinderilor complexului termoenergetic s-a redus cu 15 puncte procentuale“, precizează Moldovagaz..

Compania  anunţă că nerespectarea de către întreprinderile complexului termoenergetic a condiţiilor contractuale influenţează negativ situaţia financiar-economică a companiei, care plăteşte penalităţi către Gazprom pentru neachitarea integrală şi în termen a plăţilor pentru gazele naturale livrate.

Astfel, datoria curentă a întreprinderilor complexului termoenergetic este de 420 de milioane de lei, iar cea istorică ajunge la 1,755 miliarde de lei. Cea mai mare parte din datorie revine pe seama CET-2 din Chişinău, care are de achitat o datorie istorică de 1,14 miliarde de lei, la care se adaugă neplăţi curente de 326 de milioane de lei.

Reprezentanţii CET-urilor susţin că nu au bani pentru a plăti datoriile. Această situaţie ar putea duce la reducerea livrărilor de gaze către aceste întreprinderi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite