Moldovenii urcă în topul milionarilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-premierul Ion Sturza dezvoltă mai multe afaceri în România
Ex-premierul Ion Sturza dezvoltă mai multe afaceri în România

Patru oameni de afaceri originari din Republica Moldova se regăsesc în clasamentul din acest an al celor mai bogaţi români. Surpriza este ascensiunea cu 16 locuri a lui Ion Sturza, care a ajuns între cei mai avuţi 30 de români

Averea cumulată a celor mai bogaţi patru moldoveni incluşi în Topul Forbes 500 Miliardari din România în anul 2013 este de circa 180 de milioane de euro. Cel mai bogat este ex-premierul Ion Sturza, care, cu o avere de 110 milioane de euro, ocupă locul 27 în clasament, în creştere cu circa 20 de milioane de euro şi 16 locuri. Urmează familia Iavorski cu o avere de 55 de milioane de euro, Nicolae Petrov cu 9 milioane şi Călin Fusu cu 5 milioane de euro.

Unde-s milionarii din Republica Moldova

Economistul Viorel Chivriga constată că cei patru incluşi în topul din România au o imagine pozitivă în ţara noastră şi şi-au clădit averile din afaceri peste hotare. „În Republica Moldova există mulţi oameni bogaţi, dar ţinând cont de faptul că suntem cea mai săracă ţară din Europa, nu cred că un astfel de clasament ar fi oportun şi la noi. În plus, mulţi oameni de afaceri nici nu vor să se vorbească despre ei ca despre nişte milionari“, a precizat Chivirga.

În opinia economistului, un astfel de clasament ar putea fi interpretat negativ de populaţie, chiar dacă mulţi oameni de afaceri au adunat avere pe căi legale şi prin muncă de zi cu zi.

Forbes: Ioan Niculae este în continuare cel mai bogat român, cu o avere de 1,1 miliarde de euro. Urmează Dan Adamescu şi Frank Timiş

Investiţii în forţă

Cel mai bogat basarabean rămâne pe parcursul a câţiva ani fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. În acest an, „Forbes“ a estimat averea lui Sturza la 110 milioane de euro, în creştere cu circa 20 de milioane faţă de clasamentul de anul trecut. Potrivit „Forbes“, Ion Sturza a fost unul dintre cei mai activi investitori în economia românească în anii de după declanşarea crizei economice. Cel mai mediatizat proiect al lui Sturza este magazinul online elefant.ro, aflat într-o campanie puternică de promovare şi dezvoltare.

„M-a suprins reacţia tuturor în legătură şi sutele de mii care s-au abonat la newsletter“, recunoaşte omul de afaceri. Cel mai important proiect al ex-premierului este însă parcul tehnologic Liberty Center din Cluj, cu investiţii de 25 de milioane de euro. Ion Sturza a mai preluat la începutul acestui an, prin intermediul Fondului de investiţii Fribourg Investments, 49% din capitalul companiei Romaltyn Limited, care deţine fabrica de exploatare minieră din Baia Mare, şi va investi 20 de milioane de dolari pentru reciclarea deşeurilor miniere. O altă tranzacţie este vânzarea pachetului de 20% de acţiuni deţinute în Rompetrol Moldova, a cincea ca mărime companie petrolieră din ţara noastră.

Afaceri cu transport, butoaie şi peleţi

Cu o avere de 55 de milioane de euro, Constantin Iavorski (care în anii 1990-1991 a fost ministru în Guvernul condus de Mircea Druc) şi soţia sa Larisa ocupă locul 73 în topul Forbes Top 500 miliardari români, cu 12 poziţii mai sus decât în clasamentul din 2012. Potrivit „Forbes“, Familia Iavorski deţine pachetul majoritar al Unicom Holding, care, deşi a avut în 2012 o cifră de afaceri de 192 de milioane de euro, a generat pierderi ca şi în anii trecuţi. O altă companie, Unicon Tranzit, a avut venituri de 45 de milioane de euro şi un profit de peste un milion de euro. Familia Iavorski mai deţine în România o fabrică de butoaie şi peleţi, pe care îi exportă şi în Republica Moldova.

Aripile lui Petrov

Deşi afacerile îi merg mai greu, Nicolae Petrov se menţine în clasamentul „Forbes“, situându-se pe locul 362 (în scădere cu o poziţie), cu o avere de 9 milioane de euro, cu aproape 10 milioane mai mică decât în 2012. Omul de afaceri este fondator şi acţionar al companiilor Moldavian Airlines din Republica Moldova, Carpatair, Air Service şi Carpatair Flight Training din România. În acest an a fost nevoit să-şi reducă la jumătate participaţia la Carpatair în favoarea unor investitori din Elveţia. Potrivit „Forbes“, Carpatair a avut anul trecut o cifră de afaceri de 55,2 milioane de euro.

Locuri de muncă

În scădere este şi averea altui moldovean, Călin Fusu, care cu cinci milioane de euro ocupă poziţia 474 din clasament. Potrivit „Forbes“, Călin Fusu, prin intermediul companiei Neogen, deţine portalul Betsjobs, site-ul de reduceri Zumzi şi 50% din acţiunile portalului Vivre, un site de flash-commerce pe segmentul design & home decor. Principala afacere rămâne Bestjobs, care a ajuns anul trecut la vânzări de trei milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de 2011.

FOTO Cine este enigmaticul milionar moldovean, investitor la Aeroportul Internaţional Chişinău

Doi basarabeni au ajuns în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite