Doi basarabeni au ajuns în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petro Poroşenko este supranumit regele ciocolatei FOTO yupi.md
Petro Poroşenko este supranumit regele ciocolatei FOTO yupi.md

Doi foşti guvernatori a Băncii Naţionale din Ucraina, originari din Basarabia, sunt prezenţi în clasamentul miliardarilior „Forbes", ediţia 2013.

Ucrainenii Petro Poroşenko şi Serghei Tighipko, sunt singurii oameni de afaceri originari din Basarabia prezenţi în clasamentul miliardarilior „Forbes", ediţia 2013. Poroşenko este deja la a doua prezenţă şi ocupă poziţia 931, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari, în timp ce Serghei Tighipko intră pentru prima dată în acest top şi se situează pe locul 1.175, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari.

Regele ciocolatei

Născut la Bolgrad, în sudul Basarabiei, Petro Poroşenko, om de afaceri şi politician din Ucraina, este supranumit „regele ciocolatei" din Ucraina, Poroşenko domină cu firma sa Roshen piaţa dulciurilor din această ţară. Mai mult, el a început să se extindă în Germania, unde a cumpărat o fabrică de amidon.

Potrivit Forbes, Poroşenko are, de asemenea, participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, dar şi în domeniul mass-media.

Poroşenko, în vârstă de 47 de ani, tată a patru copii, a avut un rol-cheie în revoluţia protocalie din 2004. A condus Banca Naţională a Ucrainei, a fost secretar al Consiliului naţional de securitate şi apărare şi ministru al Afacerilor Externe, iar anul trecut a ocupat şi postul de ministru al Economiei. Are afaceri în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, dar se zice că ar fi şi proprietarul centrului comercial Gemeni, din centrul Chişinăului. 

Serghei Tighipko apare pentru prima dată în acest top. S-a născut la Drăgăneşti, Sângerei, iar o perioadă a trăit în Chişinău. După ce a plecat la studii în Ucraina, la Dnepropetrovsk, nu a mai revenit în Republica Moldova. Este considerat unul dintre reprezentanţii de seamă a clanului din Dnepropetrovsk şi unul dintre fondatorul influentului grup industrial-financiar Privat. Afacerile sale se extind de la bănci şi asigurări, la mass-media şi servicii de consultanţă. A ocupat mai multe posturi de conducere, inclusiv cel de guvernator al Băncii Naţionale a Ucrainei, dar şi de vicepremier în anii 2010-2012.

De notat că niciunul dintre cei mai bogaţi oamenii de afaceri din Republica Moldova nu a fost inclus încă în acest clasament prestigios.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite