Moldova va primi prima tranşă de la FMI în luna mai
0Banii de la FMI, asistenţa macrofinanciară europeană şi împrumutul de la Banca Mondială sunt sursele externe pe care Guvernul mizează pentru a acoperi deficitul bugetar enorm creat în acest an, de peste 20 de miliarde de lei, notează IPN.
Ministrul Finanţelor, Dumitru Budeanschi, spune că reprezentanţii Guvernului au convenit cu experţii FMI o revizuire a acordului şi o majorare a sumei agreate iniţial cu 120 de milioane de dolari.
De cealaltă parte, opoziţia parlamentară se arată sceptică în privinţa capacităţii Guvernului de a contracta credite din exterior şi spune că, deocamdată, Executivul nu face decât să se împrumute de pe piaţa internă.
Ministrul Finanţelor recunoaşte că veniturile sunt în 2022 mai mici decât au fost planificate la sfârşitul anului trecut, totuşi, prioritar pentru Guvern este să nu fie reduse programele de asistenţă destinate cetăţenilor, pentru a menţine puterea de cumpărare a oamenilor. În acest context, statul intenţionează să se împrumute de la partenerii de dezvoltare pentru a face faţă cheltuielilor în creştere şi a veniturilor mici, spune ministrul Finanţelor.
„Veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici, ne aşteptăm la o creştere economică aproape de 0%, totuşi este extrem de important să nu reducem cheltuielile. Dacă reducem acum toate cheltuielile, pierderile din economie vor fi mult mai mari, decât dacă ne-am împrumuta acum ca să menţinem o stabilitate socială şi fiscală. În cadrul programului cu FMI vom mai primi 120 de milioane imediat după semnarea acordului, cred că în luna mai. De asemenea, avem deja asistenţa macrofinanciară care a fost deja aprobată. Se lucrează acum cu UE pentru a accesa resurse suplimentare. Banca Mondială şi-a exprimat disponibilitatea de a majora împrumutul convenit iniţial”, a spus ministrul Budianschi în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroşie” de la postul public de televiziune.
În acelaşi timp, opoziţia parlamentară spune că socotelile de acasă ar putea să nu coincidă cu dorinţa instituţiilor financiare externe de a ne împrumuta, în contextul crizei economice care s-a extins la nivel mondial.
„Dacă ne vor oferi credite cei care ne-au promis, rămâne de văzut. Criza este în toată Europa, preţul la gaz este mare. Nu suntem siguri că aceste credite vor veni în condiţiile actuale. Deocamdată, vedem că Guvernul se împrumută de pe piaţa internă, cu o dobândă destul de înaltă de 14%. Este un cost destul de înalt de pe piaţa internă”, a spus deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Ala Darovanaia.
Parlamentul European a aprobat săptămâna trecută un ajutor macrofinanciar pentru Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane vor fi acordate sub formă de grant şi 120 de milioane sub formă de credit la o dobândă preferenţială.