Ministrul Economiei: Exporturile pe piaţa UE sunt în continuă creştere, însă descresc pe restul pieţelor
0
Autorităţile de la Chişinău anunţă că la doi ani de la semnarea Acordului de constituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, exporturile din Moldova în UE a atins o cotă de circa 64%.
Ministrul economiei, Octavian Calmâc, afirmă că în doi ani exporturile au crescut cu peste 13%, însă pe alte pieţe s-a înregistrat o descreştere cu peste 25%.
Calmâc a mai subliniat că au fost operate modificări la cadrul legislativ, a fost redusă lista actelor permisive cu peste 25 la sută, a fost aplicat moratoriul asupra controalelor de stat şi stabilit caracterul consultativ al controalelor la întreprinderile mici şi mijlocii pe parcursul a trei ani.
În primul trimestru al anului curent, fluxul net de investiţii a constituit peste 35 de milioane de dolari şi înregistrează un ritm de creştere comparativ cu trimestrul IV al anului 2015 cu 1,1 ori. Întreprinderilor mixte şi celor cu proprietate străină le-au revenit circa 23% din investiţiile utilizate în total pe ţară.
Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că implementarea DCFTA va contribui cu adevărat la consolidarea şi dezvoltarea comerţului Republicii Moldova, la crearea locurilor noi de muncă şi atragerea investiţiilor, precum şi la implementarea unui set mai larg de reforme în domeniul economic.
Datele au fost prezentate la o conferinţă de totalizare – „DCFTA: 2 ani de implementare”.
Prin semnarea DCFTA, parte componentă a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, ţara şi-a asumat angajamentul de a efectua reforme în sectorul energetic şi cel al politicii comerciale cu scopul de a aduce legislaţia naţională în concordanţă cu acquis-ul comunitar.