Leonid Talmaci: Reducerea la 1% a cotei acţiunilor băncilor ce pot fi cumpărate fără acordul BNM va avea un impact negativ asupra sistemului financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a spori transparenţa structurii de acţionariat din sectorul bancar Parlamentul a votat în prima lectură diminuarea de la 5% la 1% a mărimii pachetelor de acţiuni, la achiziţionarea cărora, trebuie să existe acordul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Specialiştii din sectorul bancar susţin însă că această decizie este contrară practicii internaţionale

Proiectul de modificare a legii instituţiilor financiare mai prevede ca fără acordul BNM nici un cumpărător potenţial "nu poate să dobândească, prin nici o modalitate, o cotă substanţială în capitalul social al băncii ori să îşi majoreze cota substanţială astfel încât proporţia drepturilor sale de vot sau a cotei de participare în capitalul social să atingă ori să depăşească nivelul de 5%, 10%, 20%, 33% sau 50% ori astfel încât banca să devină o sucursală a sa“. 

Această modificare este argumentată de Guvern şi de BNM prin necesitatea de a asigura o mai mare transperenţă în tranzacţiile de preluare a unor pachete de acţiuni ale băncilor. 

O decizie ce va limita libera circulaţie a capitalului

Împotriva acestor modificări este atât Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), cât şi Asociaţia Băncilor din Moldova (ABM).

Astfel CNPF susţine că "reducerea pragului cotei substanţiale de la 5% la 1% nu corespunde bunelor practici din domeniu şi nu soluţionează problema în fond“. CNPF constată că "transferurile netransparente de acţiuni ale băncilor (din ultimii an n.r.) au fost efectuate ca rezultat al executării unor acte judecătoreşti“, respectiv problema este în justiţia moldovenească.

Potrivit unui aviz la lege semnat de Leonid Talmaci, preşedintele ABM, reducerea de la 5% la 1% a cotei acţiunilor bancare ce pot fi cumpărate fără acordul BNM "va avea un impact negativ asupra sectorului financiar şi va limita circulaţia acţiunilor emise de bănci pe piaţa de capital“. aceste modificări "crează riscul concentrării acţiunilor băncilor la un cerc restrâns de persoane“. Totodată în document se mai menţionează că legislaţia statelor europene stabileşte că o cotă substanţiale de participare la capitalul unei bănci este de 10%.

Se încalcă dreptul la proprietate

O altă modificare criticată de Asociaţia Băncilor şi CNPF este interdicţia de a pune în gaj acţiunile băncilor comerciale, care încalcă dreptul de proprietate şi cel de a dispune liber de bunul său, consfinţit în Constituţie. 

Autorităţile susţin însă că această modificarea va exclude riscurile care apar din cauza faptului că creditorul gajist are pârghii de influenţă asupra debitorului gajist. În acest caz, asupra acţionarului băncii şi prin aceasta poate să exercite influenţă asupra modului în care se exercită drepturile acţionarului în cadrul băncii respective, fără ca să urmeze procedurile de control din partea BNM.

În ultimii ani au avut loc mai multe preluări netransparente de acţiuni în băncile comerciale din Moldova, inclusiv şi la Banca de Economii, la care statul a deţinut până în anul 2013 pachetul majoritar de acţiuni.

Potrivit documentului, falsificarea sau nimicirea documentelor bancare va fi pedepsită cu o amendă de până la 20.000 de lei sau cu închisoare până la trei ani. Totodată, cauzarea insolvabilităţii instituţiei financiare va fi sancţionată cu amenzi de până la 60.000 de lei şi închisoare de pînă la şase ani. Proiectul mai stabileşte că administratorii instituţiilor financiare vor fi pedepsiţi cu amenzi sau chiar cu închisoare pentru distrugerea sau risipirea bunurilor băncii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite