FMI: Tarifele la gaz, lumină şi căldură trebuie ajustate cât mai repede. Ce spun experţii despre deficitul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI recomandă ajustarea tarifului şi un deficit bugetar sustenabil FOTO: Adevărul
FMI recomandă ajustarea tarifului şi un deficit bugetar sustenabil FOTO: Adevărul

Fondul Monetar Internaţional (FMI) anunţă după încheierea vizitei în Republica Moldova că tarifele la gaz, lumină şi căldură trebuie ajustate până la începutul sezonului rece, iar alte recomandări se referă la sectorul bancar şi politica bugetară.

Potrivit unui comunicat emis de Fond, şefa Misiunii care a efectuat vizita în Republica Moldova, Ivanna Vladkova-Hollar, a declarat că discuţiile cu autorităţile de la Chişinău au avut un caracter constructiv şi au fost înregistrate progrese în identificarea priorităţilor reformelor. „Ne aşteptăm ca discuţiile să continue în următoarele luni, astfel încât autorităţile să aibă la dispoziţie timpul necesar pentru realizarea unui şir de angajamente-cheie strategice, precum şi pentru formularea mai detaliată a propunerilor ce ţin de politicile pentru anul 2016”, a declarat Vladkova-Hollar. 

Reprezentanţii FMI susţin referitor la angajamentele asumate de guvernare privind consolidarea sistemului bancar că stoparea oricăror injectări de lichiditate în lei în sistemul bancar prin intermediul acestor bănci este de o importanţă crucială pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice, care a fost până acum menţinută prin politica monetară restrictivă. 

În acelaşi timp, FMI afirmă că tărăgănarea ajustării tarifelor generează pierderi şi arierate în lanţ pe întreg sectorul energetic. „Tarifele ajustate la energia electrică, gazele naturale şi energia termică trebuie să fie în vigoare până la începutul sezonului rece. Este important ca ajustarea tarifelor să fie însoţită de acordarea unei asistenţe sociale direcţionate, în vederea protejării celor mai vulnerabile pături ale populaţiei”, au precizat reprezentanţii Fondului. 

Totuşi, experţii susţin că încă nu s-a ajuns la un acord privind mărimea deficitului bugetar care ar asigura sustenabilitatea datoriei contractate în urma semnării unui nou acord dintre FMI şi Republica Moldova. „Acest obiectiv va fi dificil de atins, dată fiind includerea în buget a costurilor legate de lichidarea băncilor. Discuţiile privind măsurile şi reformele menite să contribuie la realizarea pachetului de politici bugetar-fiscale pentru anul 2016 continuă”, au menţionat reprezentanţii Fondului. 

Menţionăm că premierul Valeriu Streleţ discută acum cu FMI despre mărimea deficitului bugetar pentru 2016 pe care reprezentanţii Fondului şi-l doresc la valoarea de 3% din PIB, iar autorităţile din Chişinău – mai aproape de 4% din PIB. Potrivit lui Valeriu Streleţ, experţii FMI sunt aşteptaţi al începutul lunii noiembrie la Chişinău pentru ca până la sfârşitul toamnei să fie semnat un nou Memornadum cu Fondul. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite