FISC-ul a făcut mai puţine controale, dar a adus mai mulţi bani la bugetul de stat în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Prisacaru, seful FISC-ului. Foto: Adevarul
Ion Prisacaru, seful FISC-ului. Foto: Adevarul

Numărul controalelor fiscale  la agenţii economici se află în continuă scădere, iar suma contribuţiilor la bugetul de stat se află în creştere. Sumele venite suplimentar la buget, în urma efectuării controalelor s-au majorat de la 653,04 milioane de lei lei în 2013, la 1,2 miliarde de lei în 2014 şi la 1,19 miliarde de lei, în nouă luni ale anului în curs.

Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS) Ion Prisăcaru a menţionat între-o emisiune la Radio Moldova că pe parcursul anului 2013, numărul controalelor la agenţii economici a înregistrat cifra de 74029, în 2014, aceasta a fost de 60400, iar în 9 luni ale anului curent au fost desfăşurate 40156 de controale.

„Astfel, într-o perioadă, relativ scurtă, a fost eliminat fiecare al patrulea control”, a declarat şeful IFPS.

Sumele venite suplimentar la buget, în urma efectuării controalelor s-au majorat: de la 653,04 mln lei în 2013, la 1,2 mlrd lei în 2014 şi la 1,19 mlrd lei în nouă luni ale anului în curs.

Şeful Fiscului a mai spus că, prin munca explicativă desfăşurată de inspectorii fiscali privind conformarea voluntară a contribuabililor, s-a reuşit a aduce 4098 de persoane juridice şi fizice, care practică activitate antreprenorială, în câmpul legal al economiei. Acestea şi-au înregistrat afacerile sub formă de întreprindere individuală (77), societate cu răspundere limitată (97), gospodărie ţărănească (110), alte forme organizatorice-juridice (188). Iar 3507 persoane au procurat patentă de întreprinzător.

Seful IFPS a mai relevat că există rezultate şi în ce priveşte contracararea  fenomenului achitării salariilor în plic.

„Colaborăm cu Casa Naţională de Asigurări Sociale, cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor. Sunt progrese, dar acestea ar fi mult mai mari, dacă am reuşi să informăm populaţia care trebuie să conştientizate consecinţele achitării salariilor în plic. Fenomenul achitării salariilor în plic nu ar exista dacă persoanele angatajate, nu ar accepta să le fie plătite salariile în plic. Se lucrează în acest sens prin publicarea anunţurilor, posterelor, dar acestea nu suficiente”, a spus Ion Prisăcaru.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite