Fără banii FMI, leul moldovenesc va fi doborât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondul Monetar Internaţional trimite o delegaţie la Chişinău în luna septembrie.
Fondul Monetar Internaţional trimite o delegaţie la Chişinău în luna septembrie.

Scăderea activităţii comerciale şi a remitenţelor ar putea duce la căderea inevitabilă a leului în toamnă, iar o atenuare a acestei căderi este posibilă doar dacă Fondul Monetar Internaţional (FMI) va accepta să ajute Republica Moldova.

Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că suma banilor transferaţi de moldovenii aflaţi la muncă în străinătate s-a redus cu o treime. Şi exporturile care sunt, de obicei furnizoare de valută pe piaţă, şi-au comprimat veniturile cu  peste 15%. În aceste condiţii, experţii consideră că păstrarea acestor evoluţii va duce la ieftinirea puternică a leului spre sfârşitul acestui an şi ca urmare a cererii mai mari de valută de pe piaţă generate de creşterea importului de combustibili. 

Mai puţină valută în Republica Moldova

Prin intermediul băncilor licenţiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace băneşti în valoare netă de 547,81 milioane de dolari,  28,7 la sută mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut. „Impactul cursului de schimb al valutelor originale faţă de dolar a dus la diminuarea cu 15,6% a acestei valori”, explică reprezentanţii BNM. 

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, exporturile de mărfuri au totalizat 992,9 milioane de dolari, în scădere cu 15,3% faţă de prima jumătate a anului trecut. Cel mai mult au scăzut livrările în Rusia, Ucraina, Italia şi Turcia. 

Fluctuaţiile cauzate de operaţiuni ilegale

Prin urmare, expertul din cadrul IDIS „Viitorul”, Sergiu Gaibu, consideră că o analiză a fluxurilor-cheie din economia reală arată că decalajul între aceşti parametri, cum ar fi valorile remitenţelor, exporturilor şi importurilor, nu s-a schimbat semnificativ în prima jumătate a acestui an faţă de perioada similară a anului trecut. „Partea speculativă este imposibil de examinat, evoluţiile având loc acolo absolut stihiinic. Toate fluctuaţiile care s-au înregistrat au avut loc ca urmare a speculaţiilor sau a operaţiunilor dubioase şi nu a acestor scăderi în economia reală. Totuşi, dacă sunt păstrate aceste tendinţe, decalajul va creşte spre sfârşitul acestui an”, susţine expertul economic. 

Stabilitatea leului, dependentă de banii FMI

În opinia lui Sergiu Gaibu, acum totul depinde de semnarea unui nou acord cu FMI pentru ca Republica Moldova să primească o nouă tranşă de mijloace valutare, care vor amortiza acest decalaj. „Dacă se reuşeşte acest lucru, atunci este posibil de evitat o depreciere mai accentuată a leului. Acţiunile Guvernului nu vor putea opri o ieftinire a monedei naţionale, însă vor putea împiedica ajungerea cursului valutar la un prag critic. Estimăm un curs valutar pentru dolar de 20,7 lei, iar dacă nu vor apărea speculaţii abuzive acesta ar putea fi şi de 19,5 lei, ceea ce ar reprezenta rata medie anuală, adică o ieftinire de 5-6% faţă de cursul actual. Dacă nu vor fi întreprinşi paşii corecţi de către Guvern, atunci vom asista la o alimentare reciprocă între deprecierea leului şi inflaţie. Este important ca să fie încheiat acordul cu FMI până în noiembrie, este destul timp pentru aceasta, fiindcă nici nu vreau să-mi imaginez ce se va întâmpla dacă lucrurile vor sta altfel”, susţine reprezentantul IDIS „Viitorul”. 

O vizită a misiunii FMI este aşteptată în a doua jumătate a lunii septembrie. Leul moldovenesc s-a depreciat cu 20% faţă de dolar şi cu 9,5% faţă de euro în primele şase luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2014. 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite