Dionis Cenuşă: Poblema nu este că s-a contractat Cuciurganul, dar că a fost semnat un contract negociat în mod netransparent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Expertul politic Dionis Cenuşă afirmă că autorităţile moldoveneşti au semnat un nou contract cu Centrala de la Cuciurgan, privind livrarea energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova, într-un mod netrasparent şi contrar recomandărilor partenerilor europeni.

După ce societatea „Energocom” a anunţat marţi, 6 iunie, că a încheiat un contract cu Centrala de la Cuciurgan pentru livrarea energiei electrice în Republica Moldova, contract  ce a intrat în vigoare pe 5 iunie şi va fi valabil până pe 31 martie 2018, unii experţi de la Chişinău au criticat decizia respectivă ca fiind una netransparentă.

„Este o decizie adoptată în mod subit pentru opinia publică, deşi Energocom, care este o întreprindere de stat şi este supravegheată de Ministerul Economiei a purtat negocieri cu Centrala de la Cuciurgan imediat după finalizarea concursului oficial, concursului deschis. Prin urmare, eu cred că este o decizie mai puţin transparentă şi care nu va fi înţeleasă pe deplin de partenerii europeni care au insistat pe crearea unui mecanism pentru transparentizarea procesului de achiziţie a energiei electrice în Republica Moldova”, a declarat Dionis Cenuşă pentru Europa Liberă.

De asemenea, Cenuşă susţine că, „de la bun început Energocomul nu putea oferi garanţii că ucrainenii vor vinde exact volumul de energie de care noi avem nevoie anual. Ucrainenii, la rândul lor, au afirmat deschis că ei ar putea livra, doar că la nivelul de 30% din ceea ce avem noi nevoie. Prin urmare, de la bun început s-a creat această premisă care pentru mine era evident o fereastră deschisă pentru a restabili Cuciurganul într-o schemă ulterioară de livrări a energiei electrice”.

Potrivit expertului, deşi Energocom a anunţat că va procura de la Cuciurgan energie electrică cu 10% mai ieftin, însă „nu există siguranţă că tot cu atâtea procente va fi mai ieftină. 

„Cu siguranţă va trebui să fie un preţ mai mic, pentru ca argumentul să fie foarte puternic în favoarea semnării unui contract adiţional în care Cuciurganul ar urma să livreze 70% din necesarul consumului pentru un an. Altfel, ar fi foarte greu să convingă opinia publică din Moldova şi iarăşi partenerii europeni”, a precizat Cenuşă.

El a notat şi câteve avantaje şi dezavantaje din semnarea contractului cu Centrala de la Cuciurgan.

„La pierderi, este discreditarea din punctul meu de vedere a mecanismului de transparentizare a achiziţiilor de energie electrică propus de către partea europeană. Apropo, recent, cu recomandări de îmbunătăţire a acestui mecanism, care deocamdată sunt ignorate de către partea moldovenească. La beneficii desigur ar fi preţul mai mic, dar iarăşi din contul creşterii datoriilor istorice pentru gaze naturale”, a conchis Dionis Cenuşă.

Amintim că de la 1 aprilie 2017, Guvernul a anunţat că nu mai cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, dar de la staţiile energetice ucrainene. 

În urma unei licitaţii, la care Moldova a avut de ales între oferta Centralei de la Cuciurgan (deţinută de compania gigant din Rusia Inter RAO EES) şi „DTEK Trading” (Ucraina, deţinută de omul de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov), Chişinăul, prin intermediul SA Energocom a pledat pentru oferta părţii ucrainene, încheind un contrat pe perioada 1 aprilie 2017 - 31 martie 2018.

„Oferta SA „Energocom” a fost agreată de operatorii reglementaţi datorită preţului mai avantajos oferit – 50,2 de dolari pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus preţul de 58,5 dolari pentru 1 MWh, diminuându-l în cea de-a doua rundă până la 54,4 de dolari”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei de la Chişinău.

Regiunea transnistreană risca să aibă pierderi economice considerabile, din cauza faptului că Republica Moldova urma să nu mai procure, cel puţin pe perioada unui an, energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, fapt ce îngrijora Tiraspolul. 

Centrala de la Cuciurgan este cea mai mare întreprindere de pe teritoriul regiunii, dar şi unul dintre agenţii economici care contribuie cel mai mult la bugetul Transnistriei prin plata de impozite. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite