Deprecierea leului ne poate scumpi cu circa 20% energia electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Gas Natural Fenosa a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor pentru furnizarea şi distribuţia energiei electrice. Anterior şi administraţia RED Nord a anunţat că ar putea cere ajustarea tarifelor. Potrivit unor surse majorarea ar putea trece de 20%

Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, titularii de licenţe sunt în drept să depună anual la Agenţie solicitări de ajustare a tarifelor. Totodată autoritatea precizează că deocamdată doar Union Fenosa a depus o solicitare oficială de ajustare a tarifelor.

Furnizorul de energie motivează cererea de ajustare a tarifului "prin modificarea ratei de schimb a valutei naţionale şi necesitatea actualizării costurilor de distribuţie şi furnizare". ANRE nu oferă alte precizări şi care ar fi majorarea solicitată de cel mai mare operator de energie electrică. Anterior şi administraţia companiei RED Nord, controlată de stat, a declarat că ar putea cere majorarea tarifelor la energia electrică, deoarece din cauza aprecierii dolarului faţă de leu, întreprinderea a înregistrat în anul 2013 pierderi de aproximativ 30 de milioane de lei.

Acum un an, în aprilie 2013, după semnarea unui nou contract de procurarea a energiei electrice, Gas Natural Fenosa a solicitat ANRE majorarea cu 14% a tarifelor pentru populaţie. Examinarea cererii a fost amânată şi acum ar putea fin necesară o ajustare de peste 20% a tarifelor.

Un raport al ANRE arată că în anul 2013 preţul mediu de achiziţie a energiei electrice a fost de 98,58 bani pentru un kilowatt, cu circa patru bănuţi mai mult ca în 2012. Totodată în 2013 au crescut cu peste 10% şi costurile serviciilor de transport a energiei electrice prestate de întreprinderea de stat Moldelectrica.

Majorarea costurilor de achiziţie a energiei nu i-au afectat deocamdată şi pe consumatorii finali care au primit energia la tarifele stabilite încă în anul 2012 de ANRE.
La 31 martie 2014 expiră vechiul contract de achiziţie a energiei Deocamdată nu a fost anunţat public care vor fi preţurile de achiziţie de la Centrala de la Cuciurgan şi de la compania ucraineană DTEK.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite