Creditul BNM nu salvează Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile devalizate nu reuşesc să revină pe linia de plutire. FOTO Adevărul
Moldova
Băncile devalizate nu reuşesc să revină pe linia de plutire. FOTO Adevărul Moldova

Deşi BNM a injectat luna trecută sute de milioane de lei, Banca de Economii nu reuşeşte să devină profitabilă, acumulând pierderi de peste 150 de milioane de lei.

Cele trei bănci aflate sub administrare specială înregistrează probleme financiare grave chiar dacă BNM le-a oferit ajutoare generoase de miliarde de lei. Astfel, deşi Banca de Economii a fost resuscitată de autoritatea bancară centrală recent cu 800 de milioane de lei, pierderile s-au redus nesemnificativ în mai comparativ cu aprilie. În acelaşi timp, celelalte trei bănci care sunt supravegheate de instituţie au adunat practic tot profitul din sistemul bancar. 

Bănci profitabile şi falimentare, în grija BNM

Datele furnizate de bănci arată că valoarea profitului sistemului bancar a însumat, la sfârşitul lunii mai, circa 600 de milioane de lei. Cea mai profitabilă bancă a acumulat practic o treime din acest câştig. Astfel, „Moldova-Agroindbank” a obţinut un profit de 270,4 milioane de lei, fiind în creştere cu circa 70 de milioane de lei faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul lunii aprilie. În acelaşi timp, profitul „Moldindconbank” a constituit 164,2 milioane de lei (117,09 milioane de lei la sfârşitul lunii aprilie), iar al Victoriabank – 122,5 milioane de lei (85,6 milioane de la sfârşitul lunii aprilie). 

Pierderi mari la BEM, în pofida creditului acordat 

La polul opus, fosta bancă a statului a înregistrat pierderi de 151,2 milioane de lei, suma fiind mai mică decât cea de la sfârşitul lunii aprilie cu 6,7 milioane de lei. Profitul înregistrat de Banca de Economii a fost în urmă cu un an de 400 de mii de lei. O altă bancă aflată sub administrarea specială a BNM, „Unibank”, a înregistrat pierderi de 18,7 milioane de lei, mai mult cu circa două milioane de lei faţă de situaţia de la sfârşitul lunii aprilie. Banca Socială a avut un profit de 1,6 milioane de lei, situaţia rămânînd practic neschimbată pe parcursul lunii mai. Totuşi, banca a avut cu un an în urmă un profit de cel puţin 20 de ori mai mare. 

Fluctuaţiile de pe piaţa valutară au furnizat sume semnificative băncilor ajunse în atenţia BNM, cei mai mulţi bani fiind câştigaţi de Banca de Economii. Astfel, veniturile obţinute pe seama deprecierii leului i-au adus acestei bănci aproape 400 de milioane de lei, sau mai mult de două ori decât suma pierderilor. Cea mai profitabilă bancă, aflată sub lupa BNM, a avut de câtigat de circa trei ori mai mult din astfel de operaţii, veniturile acumulate fiind de 129,2 milioane de lei. Evoluţiile de pe piaţa valutară au ajutat şi „Victoriabank” cu 123,2 milioane de lei, Moldindconbank – 110,7 milioane de lei, Banca Socială – 63,9 milioane de lei, Unibank – 23,6 milioane de lei.

Înglodate în datorii

În acelaşi timp, informaţia publicată de BNM arată că datoriile totale ale băncilor depăşesc cu mult veniturile sau profitul acestora. Astfel, cele mai mari datorii le are Banca Socială – de 16,1 miliarde de lei, „Moldova-Agroindbank” – 14,7 miliarde de lei, Banca de Economii – 13,8 miliarde de lei. Datoriile totale ale „Moldindconbank” sunt de 12,6 miliarde de lei, ale „Victoriabank” – 10,26 de miliarde de lei şi ale „Unibank” – 2,8 miliarde de lei. 

Creditele BNM, rambursate din buzunarele cetăţenilor

Potrivit expertului economic, Viorel Gârbu, cele trei bănci aflate sub administrare specială nu mai sunt bănci operaţionale, nu mai oferă credite agenţilor economici. „Aceste bănci efectuează doar operaţiuni banale, iar creditele de miliarde acordate de BNM nu salvează aceste trei bănci. Chiar şi cele 800 de milioane alocate de BNM au fost acordate BEM-ului, deoarece deponenţii îşi retrag banii din această bancă şi ea nu mai dispune de lichidităţi. Această tranşă nu este ultima. Golul la aceste trei bănci este cu mult mai mare decât banii alocaţi de BNM”, a declarat Viorel Gârbu. 

Expertul a mai declarat că problema eforturilor autorităţilor sunt insuficiente de a aduce băncile pe linia de plutire, iar povara miliardelor băgate de BNM în acest bănci vor cădea tot pe umerii populaţiei prin convertirea acestora în valori imobiliare. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite