Cât poate câştiga Republica Moldova dacă ar economisi resursele naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii Republcii Moldova pot economisi sute de milioane de lei pe an şi se pot bucura de un mediu ambiant curat şi prietenos cu eforturi minime.

Asociaţia Europeană a Tinerilor Antreprenori (YEBA) a lansat campania de educaţie ecologică „Creşterea gradului de conştientizare ecologică în rândul cetăţenilor moldoveni – campanie privind economia de apă şi energie”. 

Activităţile campaniei se vor desfăşura în perioada noiembrie-decembrie 2015 şi vizează cetăţenii, care vor conştientiza importanţa eficientizării energetice şi utilizării corecte a resurselor naturale şi proprietarii de companii de orice nivel, care vor fi informaţi despre beneficiile implementării standardelor ecologice în afaceri.

„Ne propunem să promovăm conceptul de economie verde în mediul antreprenorial, îndemnând companiile să implementeze standarde ecologice în afacerile lor, cum ar fi standardul ISO 14001, care constă în utilizarea echipamentelor eficiente, sortarea şi reciclarea deşeurilor, utilizarea resurselor energetice cu provenienţă inclusiv din resurse alternative. Un calcul simplu ne arată că anual, din cauza neglijenţei noastre acasă, în viaţa de zi cu zi, în calitate de cetăţeni, irosim cantităţi considerabile de resurse naturale, care, fiind utilizate raţional, ne-ar ajuta să economisim atât resursele propriu-zise, cât şi bani. Ne dorim să contribuim la reducerea facturilor pentru utilităţi ale cetăţenilor, prin sensibilizarea acestora faţă de necesitatea eficientizării termice şi electrice, dar şi faţă de folosirea corectă a apei şi a energiei”, spune Alexandrina Robu, preşedinte YEBA. 

image

Efectele utilizării eficiente ale resurselor naturale 

Un robinet defect care picură iroseşte 9000 de litri de apă pe an. Dacă stingem luminile inutile, Chişinăul poate economisi 100.000.000 de lei pe an. O familie poate economisi aproape 70.000 de litri de apă pe an, dacă nu lasă apa să curgă încontinuu, când spală vasele sau pentru igiena personală. 

Efectele implementării standardelor ecologice în afaceri

Companiile care adoptă standardele ecologice în afaceri resimt în foarte scurt timp efectele acestora: reducerea consumului de energie electrică, apă şi alte resurse naturale, reducerea costurilor pentru gestionarea deşeurilor provenite din activitate, reducerea riscurilor la locul de muncă, reducerea costurilor pentru materiile prime şi pentru distribuţie etc. Aplicarea standardelor ecologice în afacere contribuie şi la îmbunătăţirea imaginii companiei, consolidând statutul de actor social responsabil al acesteia. Personalul acestor companii se simte în siguranţă şi se mândreşte cu locul de muncă, astfel încât productivitatea creşte, iar atitudinea „eco” devine un avantaj în păstrarea şi atragerea noilor angajaţi de valoare, subliniază YEBA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite