BNM dă vina pe migranţii moldoveni pentru destabilizarea situaţiei pe piaţa valutară
0Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a declarat că situaţia actuală de pe piaţa valutară este determinată de reducerea volumului transferurilor de bani din străinătate în ultimul trimestru al anului trecut – cu 20%, dar şi de diminuarea exporturilor moldoveneşti pe fonul unei micşorări mai mici a importurilor decât a fost estimat, ceea ce duce la înrăutăţirea balanţei de plăţi şi la un deficit de valută în ţară.
Astfel cererea de valută a agenţilor economici a fost acoperită în proporţie de 78 la sută în 2014, deficit ce a fost acoperit prin intervenţiile BNM. În ianuarie, oferta de valută a acoperit cererea la nivel de 47%.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a decis să majoreze rata de bază la principalele operaţiuni de politică monetară – de la 8,5% la 13,5%, transmite IPN. Potrivit guvernatorului BNM, o majorare cu 5 puncte procentuale este o înăsprire semnificativă a politicii monetare. Totodată, BNM va folosi şi în continuare instrumentul de vânzare a valutei pe piaţa, dar într-o manieră raţională, pentru că „rezervele valutare nu sunt un sac fără fund”, a spus Dorin Drăguţanu, la o conferinţă de presă.
În cazul creşterii ratei de bază, banca centrală „scumpeşte” creditul său şi descurajează interesul băncilor comerciale pentru refinanţare, provocând micşorarea masei monetare, pentru a stabiliza cursul leului.
Răspunzând la întrebarea când se vor vedea rezultatele noilor măsuri de înăsprire a politicii monetare, Drăguţanu a spus că multe bănci au preluat semnalul BNM şi au majorat rata depozitelor în lei, în scopul stimulării depunerilor populaţiei în lei.
Dorin Drăguţanu a negat afirmaţiile unor experţi independenţi că BNM ar fi epuizat instrumentele de stabilizare a pieţei valutare. „Instrumentele nu se pot epuiza, important este ca acestea să fie utilizate la timp şi raţional”, a spus guvernatorul BNM.
Dorin Drăguţanu a declarat că aşteaptă să fie învestit noul guvern pentru a discuta măsuri de stabilizare a situaţiei pe piaţa valutară. Pe lângă intervenţiile BNM, sunt necesare măsuri de impulsionare a dezvoltării economice şi de promovare a reformelor în economie.
La unele case de schimb valutar euro a ajuns să se vândă cu 29 de lei. Cursul oficial al BNM este de 22,37 de lei pentru un euro şi 19,59 pentru un dolar.