Autorităţile au găsit soluţii pentru problemele din domeniul frecvenţelor radio
0Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a elaborat Programul de management al spectrului de frecvenţe radio pentru anii 2013-2020, pentru o gestionare eficientă a acestora şi implementarea tehnologiilor şi serviciilor de generaţie nouă.
Prin aprobarea acestui document, MTIC îşi propune să promoveze o gestionare eficientă a spectrului de frecvenţe radio, astfel încât să asigure disponibilitatea unui spectru suficient pentru dezvoltarea continuă a reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice mobile terestre în bandă largă şi implementarea tehnologiilor şi serviciilor de generaţie nouă.
Administraţia MTIC susţine că programul asigură previzibilitate pentru operatorii de pe piaţă şi reflectă importanţa utilizării eficiente a spectrului de frecvenţe radio ca resursă limitată - proprietate publică a statului. Totodată acesta ar aduce beneficii pentru utilizatorii de spectru, va stabili principiile, condiţiile şi procedurile de acordare a drepturilor de utilizare a acestor resurse din benzile de frecvenţe.
Documentul prevede introducerea flexibilităţii prin divizarea spectrului în blocuri a câte 5 MHz în banda de frecvenţe 900 MHz şi face posibilă utilizarea frecvenţelor solicitate eliberate de TV (aşa numitul dividend digital)
Conform unui studiu efectuat de specialiştii MTIC, se constată utilizarea disproporţionată şi fragmentată a resurselor de spectru radio din banda de frecvenţe radio 900 MHz de către furnizorii existenţi. O altă problemă este blocarea de către compania Eventis Mobile, aflată în proces de insolvabilitate, a unui volum de resurse de spectru radio din aceeaşi bandă de frecvenţe radio 900 MHz.
Pentru depăşirea acestei situaţii, MTIC a propus sincronizarea celor două licenţe emise către Orange Moldova şi Moldcell, pe gen de activitate( telefonie 2G) şi emiterea licenţelor noi în regim de neutralitate tehnologică.