Acţionarii Moldova Agroindbank au fost deposedaţi de acţiuni în baza unor copii xerox a documentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania olandeză CG Venture BV a rămas fără pachetul de 4.99% de la Moldova Agroindbank în urma unei ordonanţe judecătoreşti din Chişinău, care a dispus încasarea unei pretinse datorii de 3 milioane de euro în favoarea unei companii fondate de un cetăţean ucrainean.

La finele lunii aprilie proprietarii companiei CG Venture BV, succesoare a firmei Venture Holding, au aflat spre surprinderea lor că deja nu mai sunt acţionari la MAIB, a anunţat avocatul Victor Burac. Potrivit avocatului care este reprezentant legal al CG Venture BV în Moldova, toată operaţiunea prin care firma a fost deposedată de acţiunile de la MAIB a durat 20 de zile.

"La începutul lunii aprilie un judecător din Chişinău a emis la cererea unei companii moldoveneşti o ordonanţă privind încasarea de la Venture a unei pretinse datorii de trei milioane de euro. Deşi legislaţia permite adoptarea unei decizii în decurs de cinci zile, judecătorul a reuşit să examineze şi să emită ordonanţa în mai puţin de o zi“, a declarat Victor Burac.

Potrivit avocatului la 15 aprilie 2013 ordonanţa judecătorească ilegală a fost transmisă spre executare, iar pe 23 aprilie pachetul de 4,99% de acţiuni de la MAIB au ajuns la registratorul "Registru-Corect". "A doua zi în baza celor două acte – ordonanţa judecătorească şi ordonanţa executorului de transfer al acţiunilor în posesie reală registratorului – pachetul de 4,99% de acţiuni deţinute anterior de CG Venture BV au fost vândute la două companii nerezidente (Dilnoro Group SIA (Letonia) şi Ostryn Business Limited (Marea Britanie), ale căror conturi de acţiuni la MAIB fuseseră blocate cu mai mult de o lună înainte de data tranzacţiei din 24 aprilie 2013, în bază unei hotărâri a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare la cererea băncii“, a relatat reprezentantul legal.

“Cel mai interesant este că decizia judecătorească prin care au fost acaparate acţiunile clientului meu a fost adoptată în jumătate de zi, în baza unor copii xerox la contractele de pretinse datorii. Am sesizat toate autorităţile competente ale Republicii Moldova, însă de la CNA şi Procuratura Anticorupţie am obţinut mai mult un răspuns formal, prin care s-a refuzat intentarea unei urmăriri penale”, a precizat Victor Burac.
Avocatul a mai spus că după ce compania olandeză a fost deposedată fraudulos de acţiuni ea riscă să rămână şi fără dividendele pe anul trecut, care constituie circa 500.000 de euro. În opinia lui Victor Burac faptul că cineva îşi permite astfel de operaţiuni denotă că ei au şi acoperire politică. 
“Ilegalităţile la care s-a recurs pentru preluarea pachetului nostru de acţiuni ar putea genera consecinţe periculoase pentru MAIB şi pentru Republica Moldova, în ansamblu. Facem apel către autorităţile moldoveneşti, ca acestea să ia toate măsurile legale, astfel încât să se asigure că pachetul nostru de acţiuni va fi returnat. Suntem convinşi că Republica Moldova este o ţară cu un potenţial imens ce poate fi valorificat numai cu condiţia în care Guvernul Republicii Moldova va asigura un mediu sigur pentru investitori, prin intermediul unui sistem judiciar transparent“, susţine Jordan Erzen, preşedintele CG Venture B.V.
Analistul economic Victor Ciobanu consideră că atacurile de tip raider vor continua “atâta timp cât justiţia moldovenească va continua să adopte decizii în bază copiilor xerox, iar magistraţii se aleg pentru asemenea hotărâri doar cu mustrări“. "În aceste condiţii oricine se poate pomeni într-o situaţie similară cu cea a Moldova Agroindbank“, a comentat expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite