Şevciuk sperie agenţii economici din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevărul despre relaţia cu UE este ocolit de liderul de la Tiraspol. FOTO
Adevărul Moldova
Adevărul despre relaţia cu UE este ocolit de liderul de la Tiraspol. FOTO Adevărul Moldova

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, ameninţă agenţii economici din regiune de faptul că implementarea Acordului de Asociere cu UE îi va lipsi de „ajutorul de stat” şi le va aduce amenzi usturătoare. Experţii infirmă posibilitatea conturării unor astfel de scenarii şi spun că, astfel, Şevciuk merge împotriva intereselor agenţilor economici.

Şeful administraţiei ilegale de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, le-a spus agenţilor economici că în cazul implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în regiune, vor suporta o lovitură puternică.

Şevciuk a declarat în prezenţa angajaţilor uzinei „Moldavizolit” că din cauza prevederilor Acordului, companiile nu vor mai putea primi „ajutorul de stat”, care este alocat, de obicei, sub forma reducerii preţurilor la combustibil pentru care Transnistria nu a achitat încă nici un leu, iar datoria a ajuns la miliarde de dolari. 

Avertizări ameninţătoare

„Economia Uniunii Europene se bazează pe relaţii de piaţă şi acceptând aceste reguli, statul nu va mai putea deloc să ofere ajutor social din cauza intrării în vigoare măsurilor antidumping. În cazul în care anumitor întreprinderi va fi depistat faptul că le acordăm ajutor, funcţionarii europeni vor iniţia investigaţii antidumping, iar agenţii economici respectiv vor fi sancţionaţi sau li se vor aplica taxe vamale suplimentare”, a avertizat liderul nerecunoscut de la Tiraspol. 

Ignatiev: Tiraspolul pretinde că negociază direct

Despre faptul că Transnistria nu se va alătura Chişinăului în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a anunţat şi noul negociator din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev pentru publicaţia „Panorama”, deşi a recunoscut că expirarea preferinţelor comerciale autonome cu UE va aprofunda criza economică din regiune. Astfel, Ignatiev a precizat că a cerut Uniunii Europene să prelungească acest regim comercial. El a reproşat oficialilor UE că mult timp nu s-au gândit la elaborarea acestor reguli noi şi nu au luat în considerare situaţia complicată, specifică regiunii, dar acum „Transnistria negociază direct, în format bilateral cu UE elaborarea noului mecanism şi acordarea garanţiilor”.

Totuşi, reprezentantul Tiraspolului anunţă că este pregătit de un eventual refuz din partea europenilor, menţionând că este creat deja un greu de lucru care negociază cu autorităţile din Federaţia Rusă pentru a ameliora consecinţele şi pentru a orienta producţia pe piaţa europeană. 

Experţii susţin că Şevciuk minte

Solicitat de Adevărul Moldova, expertul economic din cadrul IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu susţine că Evgheni Şevciuk interpretează şi exagerează anumite prevederi din Acordul de Asociere cu UE, care sunt implementate în toate societăţile normale din ţările civilizate.

Referitor la măsurile antidumping, el susţine că acestea funcţionează în toate ţările avansate şi nu există un pericol în acest sens pentru Republica Moldova, care este o ţară mică. „Subsidierea a fost şi va rămâne şi nu are nici o legătură cu implementarea Acordului de Asociere cu UE. Poate mecanismul acordării acestui ajutor ar putea fi modificat prin ajustare, însă prevederile comunitare nu interzic acest lucru. Nu este clar despre ce ajutor vorbeşte Evgheni Şevciuk în condiţiile în care Federaţia Rusă este afectată puternic de criză şi nu îşi mai permite să susţină acest regim”, a declarat Sergiu Gaibu.

Puterea de la Tiraspol, loială Moscovei

Expertul economic a adăugat că este evident că liderul nerecunoscut de la Tiraspol promovează cauzele pentru care luptă puterea de la Moscova, având în vedere că este cea care a sponsorizat şi a susţinut regimul separatist de la Tiraspol. „În condiţiile în care companiile din regiune exportă cu mult mai mult pe piaţa europeană, simţindu-se confortabil anume în acest mediu, este clar că aceste declaraţii ale lui Evgheni Şevciuk, care vin în contradicţie cu aspiraţiile businessului din regiune, apără cu totul alte interese decât cele ale agenţilor economici şi ale cetăţenilor din stânga Nistrului”, a subliniat reprezentantul IDIS „Viitorul”. 

Idei pentru atragerea Transnistriei

O analiză a Centrului Analitic „Expert-Grup” arată cum poate fi implementat Acordul de Asociere cu UE în stânga Nistrului. Astfel, experţii susţin că este necesară concentrarea asupra unei foi de parcurs clare şi realiste cu privire la punerea în aplicare a cerinţelor tehnice de bază care, pe de o parte, ar trebui să facă firmele din stânga Nistrului eligibile pentru accesul preferenţial la piaţa UE, şi pe de altă parte, nu ar trebui să fie percepute ca parte a angajamentelor ZLSAC (Zona de Liber Schimb cu UE). Reprezentanţii „Expert-Grup” mai propun extinderea perioadelor de liberalizare pentru firmele transnistrene, iar autorităţile de la Tiraspol ar trebui să pună în aplicare o reformă fiscală cuprinzătoare din două elemente importante: implementarea unui sistem transparent şi simplu de TVA şi îmbunătăţirea compatibilităţii între sistemele fiscale de pe ambele maluri ale Nistrului. 

Potrivit experţilor, este necesară concentrarea pe oportunităţile Acordului, cum ar fi programul de îmbunătăţire a competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii 2014-2020 (COSME), Enterprise Europe Network, Erasmus pentru tinerii antreprenori şi Acordul de finanţare în agricultură şi dezvoltare rurală - ENPARD. „În plus, ar putea fi creată o platformă care să includă experţi din cadrul instituţiilor publice şi reprezentanţi ai IMM-urilor de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a discuta mecanismele posibile de extindere a programelor UE în regiunea transnistreană şi creşterea nivelului de informare şi conştientizare cu privire la aceste programe în regiune”, recomandă autorii analizei. 

Peste 70% din livrările de mărfuri ale Transnistriei sunt orientate spre Uniunea Europeană, malul drept al Nistrului şi Ucraina şi doar 19% spre Rusia şi alte ţări CSI. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite