În opt luni în Republica Moldova au intrat peste un miliard de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroşi moldoveni lucrează la şantierele din Rusia
Numeroşi moldoveni lucrează la şantierele din Rusia

Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare au trimis acasă în primele opt luni ale acestui an 1,02 miliarde de dolari, cu 8,7% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut,

Potrivit unui raport al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), volumul transferurilor de bani de peste hotare în ţară s-a ridicat în august la 152,5 milioane de dolari, cu 6% mai mult decât în luna august al anului 2012 şi cel mai înatl nivel din ultimii cinci ani.

Datele BNM mai relevă că în luna august cota rublei ruseşti în volumul remitenţelor a continuat să creasă ajungând la 37,2% din total, cu cinci punte procentuale peste cea a monedei europene şi cu 6% peste cea a dolarului. Dacă tendinţa se va menţine până la finele anului cota rublei ruseşti ar putea ajunge la 50% din toate remitenţele

Conform unor estimări mai mult de 60% din banii trimişi acasă de moldovenii aflaţi la muncă peste hotare provin din Rusia şi alte state CSI.

Banii trimişi acasă de cei plecaţi la muncă peste hotare  continuă să fie principalul motor de creştere economică a Republicii Moldova.

Cu o pondere de 24% a transferurilor migranţilor în Produsul Intern Brut (PIB) în anul 2012, Republica Moldova ocupă locul cinci în lume potrivit studiului Băncii Mondială „Migraţia şi fluxurile de remitenţe: tendinţe recente“. 

Pe primul loc în TOP10 ţări recipiente de transferuri în raport cu PIB-ul se află Tadjikistan cu o pondere de 48%, urmat de Kârgâzstan (31%), Nepal şi Lesotho cu câte 25%. Alte state incluse în acest clasament sunt Armenia, cu o pondere a remiterilor în PIB de 21%, Samoa şi Haiti, cu câte 21% fiecare, Liberia şi Liban, respectiv cu câte 20 şi 18%.

Experţii Băncii Mondiale mai constată că fluxurile de remitenţe către ţările în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală au crescut în primul semestru al anului 2013. „Deosebit de mari sunt remitenţele ca pondere din PIB în Tadjikistan (48%), Kârgâzstan (31%) şi Moldova (25%)”, se arată în raport.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite