ZdG: Cei 14 judecători reţinuţi în dosarul privind spălarea a 20 de miliarde de dolari ar putea fi amnistiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO zdg.md
FOTO zdg.md

Cei 14 actuali şi foşti judecători, trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie la începutul lunii februarie pentru implicare în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova, ar putea fi amnistiaţi.

Jurnaliştii de la Ziarul de Gardă scriu că, până la mijlocul lunii februarie, de Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova au beneficiat peste 1.000 de condamnaţi, dintre care 333 au fost eliberaţi din închisori. 

Departamentul Instituţiilor Penitenciare informează că circa 2.900 de condamnaţi din Moldova sunt eligibili de a fi amnistiaţi, în conformitate cu Legea amnistiei, din totatul de aproximativ 8.000 de persoane.

Potrivit ZdG, cei 14 judecători reţinuţi în toamna anului 2016, în dosarul privind spălarea a 20 de miliarde de dolari, s-ar putea bucura de amnistiere. Mai ales că există un precedent similar deja. Este vorba de judecătorul Andrei Bălan din Rezina, care în decembrie 2016 a fost amnistiat, anterior fiind învinuit de procurori de „pronunţarea cu bună ştiinţă a unei încheieri contrare legii”, articol ce cădea sub incidenţa Legii privind amnistia.

„Dacă judecătorii şi-ar recunoaşte vina şi s-ar căi sincer, ar fi posibil de aplicat amnistia”, precizează Viorel Morari. Totodată, ar putea fi amnistiaţi şi alţi judecători anchetaţi sau judecaţi în ultimul an pentru pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii. 

În plus, există şi precedentul cu fostul-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea. El a fost învinuit de „exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”, articol din Codul Penal incompatibil cu aplicarea amnistiei, însă Pântea şi-a recunoscut vina, iar procurorul Vitalie Galeru a decis că acest fapt reprezintă un motiv pentru schimbarea învinuirii. Astfel, procurorul a recalificat acţiunile fostului coleg de breaslă din „depăşirea atribuţiilor de serviciu” în „amestec în înfăptuirea justiţiei şi a urmăririi penale”. Noul capăt de acuzare este compatibil cu aplicarea amnistiei, fapt care s-a şi produs la mijlocul lunii ianuarie 2017. Continuarea articolului aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite