Verzii din Moldova şi Ucraina cer stoparea construcţiei hidrocentralelor pe Nistru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele ecologiste din Moldova şi Ucraina au semnat un apel comun marţi, 11 aprilie, către prim-miniştrii celor două state prin care cer abrogarea Programului de Dezvoltare a Hidrocentralelor în Ucraina până în anul 2026 – document aprobat de cabinetul de miniştri de la Kiev în iulie 2016. Programul prevede construcţia a şase cascade de hidrocentrale pe Nistru, iar potrivit ecologiştilor, consecinţele pentru mediu vor fi grave.

„În ciuda impactului incontestabil al acestui program asupra mediului şi obligaţiile juridice internaţionale ale Ucrainei, acest document important nu a trecut nici prin procedurile prevăzute în Convenţia de la Aarhus, nici evaluarea strategică de mediu (SEA), în conformitate cu Protocolul privind SEA racordat la Convenţia Espoo, ratificată de Ucraina”, se menţionează în apel.

Preşedintele Partidului Verde Ecologist din Moldova, Anatolie Prohniţchi, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN, că prin acţiunile Guvernului de la Kiev există riscul ca râul Nistru să sece pe tot cursul până la Marea Neagră. Pentru a atenţiona asupra pericolelor existente, în cadrul Congresului Global al Verzilor, care a avut loc la Liverpool la începutul lunii aprilie, reprezentanţii partidelor ecologiste din Europa Centrală şi de Est şi-au declarat sprijinul pentru oprirea lucrărilor pe râul Nistru.

În apelul verzilor se menţionează că programul de construcţie a hidrocentralelor nu ia în considerare riscurile legate de siguranţa apei potabile, securitatea alimentară şi securitatea tehnologică. Impactul negativ al acestui proces va fi resimţit de peste 25 de milioane de oameni.

„Consecinţele bine cunoscute ale construcţiei de astfel de centrale hidroelectrice şi reglarea debitului de apă este creşterea nivelului apei, acumularea de volume mari de apă şi sedimente în rezervoare, inundarea unor suprafeţe mari de terenuri pentru a forma albii pentru aceste rezervoare, ceea ce duce la degradarea ecosistemelor râurilor, pierderea capacităţii de a auto-purificare a resurselor de apă, recuperarea calitativă şi cantitativă a resurselor biologice, precum şi inundarea zonelor înconjurătoare şi poluarea semnificativă a apelor de suprafaţă”, se menţionează în apel.

Anatolie Prohniţchi a mai spus că pe partea superioară a râului Nistru situaţia deja este agravată de a lacurile de acumulare din preajma hidrocentralei de la Novodnestrovsk. Consecinţele se fac simţite prin reducerea nivelului de apă şi prin înnămolire pe teritoriul raionului Soroca.

La Congresul de la Liverpool au fost aprobate şi alte rezoluţii. Acestea se referă la situaţia din Siria, la războiul din Ucraina, la contribuţia europeană la protecţia resurselor globale comune. Delegaţii s-au expus şi cu privire la energia nucleară, cu privire la fortificarea drepturilor sociale.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite