Termen prelungit pentru depunerea la FISC a declaraţiilor pe venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vom putea depune declaraţiile pe veniturile înregistrate în 2012, până pe 1 aprilie
Vom putea depune declaraţiile pe veniturile înregistrate în 2012, până pe 1 aprilie

Persoanele fizice care au înregistrat anul trecut venituri mai mici de 25.200 de lei vor fi impozitate cu 7%, în timp ce lucrătorilor care au câştigat mai mult de acest prag urmează să li se aplice o cotă de 18% din venitul anual impozabil.

Contribuabilii pot depune declaraţiile şi rapoartele referitoare la impozitul pe venit pentru anul 2012, până pe 1 aprilie, relevă Info-Prim Neo. Această decizie a fost luată fiindcă pe 31 martie, când în mod normal este ziua scadentă, va fi duminica.

Conform Codului Fiscal, persoanele fizice sunt obligate să-şi depună declaraţiile cu privire la impozitul pe venit (Formularul CET08) dacă au două sau mai multe locuri de muncă, de unde câştigă salarii care, însumat, depăşesc 25.200 de lei pe an. Persoanele fizice care au obţinut venituri salariale, dar şi venituri din vânzarea proprietăţii, care însumat sunt mai mari de 25.000 de lei pe an sunt trebuie să completeze şi să depună acelaşi tip de declaraţii.

Aceeaşi obligaţie o au persoanele care nu au primit salariu, dar au obţinut venituri din vânzarea proprietăţii (imobile, maşini) sau din închirierea terenurilor agricole. Declaraţii vor fi prezentate şi persoanele fizice care îşi schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă ţară. De asemenea, declaraţia va fi prezentată când contribuabilul solicită, spre restituire, impozitul pe venit achitat în plus.

Impozitarea persoanelor fizice se face conform celor două cote de impozitare stabilite: 7% din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 25.200 lei pe an şi 18% din venitul anual impozabil ce depăşeşte această valoare.

Scutirea personală în 2012 a fost de 8.640 de lei. Dreptul la o scutire suplimentară, în valoare de 8.640 lei pe an, se oferă în cazul în care soţul sau soţia nu beneficiază de scutirea personală. Pentru fiecare persoană întreţinută se oferă o scutire de 1.920 lei pe an, iar pentru întreţinerea copiilor invalizi din copilărie – 8.640 lei lei.

Pentru persoanele juridice cota de impozitare este de 12% din venitul impozabil. Pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermier) – 7% din venitul impozabil; pentru micii antreprenori – 3% din venitul din activitatea operaţională, iar pentru notarii publici şi executorii judecătoreşti – 18% din venitul lunar impozabil.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite