Secera şi ciocanul comuniştilor, „salvate“ de Comisia de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, la congresul din iunie 2012 al formaţiunii. Foto: Tudor Iovu
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, la congresul din iunie 2012 al formaţiunii. Foto: Tudor Iovu

Liberalii sunt gata să propună modificarea normelor legale ce prevăd interzicerea simbolurilor comuniste, aşa încât restricţia să rămână în vigoare, deşi Comisia de la Veneţia a constatat că actul încalcă dreptul la libera exprimare.

La sfârşitul săptămânii trecute, membrii Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg, cunoscută sub denumirea de Comisia de la Veneţia, au constatat că decizia Parlamentului de a interzice simbolurile comuniste, secera şi ciocanul, contravine articolelor 10 şi 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertartea de exprimare şi la libertatea de întrunire şi asociere.

„PCRM nu pune în pericol democraţia“

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Christoph Grabenwarter, raportor al Comisiei de la Veneţia, susţine că norma „suferă mai multe deficienţe“. Raportorul mai spune că PCRM nu pune în pericol democraţia.

„Interzicerea unor simboluri politice este permisă doar atunci când acestea promovează partide care prezintă pericol pentru democraţie. Nu este şi cazul Moldovei, care a devenit membră a Consiliului Europei în 1995. Considerăm că, în acest moment, PCRM nu prezintă un pericol real pentru democraţie“, declară Christoph Grabenwarter.

Legea privind partidele politice a ajuns subiect de dezbateri la Comisia de la Veneţia după ce, anul trecut, la iniţiativa liberalilor, a fost votată interzicerea utilizării pe teritoriul ţării noastre, în scopuri politice, a ideologiilor totalitare şi a simbolurilor regimului comunist. Ulterior, comuniştii au contestat restricţiile la Curtea Constituţională. La rândul lor, magistraţii au cerut avizul Comisiei de la Veneţia.

„În comparaţie cu alte state, Moldova a suferit înzecit de pe urma acestui regim. Până la urmă, pentru uzul intern, contează hotărârea Curţii Constituţionale. Dacă va fi nevoie, vom modifica legea aşa încât aceste simboluri să rămână interzise“, a declarat Valeriu Munteanu, deputat PL.

Test pentru guvernare

„Dacă recomandările nu vor fi urmate, concluziile noastre vor fi absolut justificate şi anume că avem un regim primitiv, care urmează a fi lichidat. S-a instaurat o dictatură care nu are nimic în comun cu valorile europene“, a comentat, pe de altă parte, comunistul Iurie Muntean.

Nicolae Eşanu, membru al Comisiei de la Veneţia din partea ţării noastre şi fost viceministru al Justiţiei pe timpul guvernării PCRM, spune că în Moldova este posibil şi următorul scenariu: „Legea ar putea rămâne în vigoare, iar PCRM să continue să folosească aceste simboluri de parcă interdicţiile nu ar exista. Până la urmă e un test: cine gândeşte cu adevărat în mod democratic şi cine se consideră democrat, dar procedează aşa cum îi dictează burta“.

Doi judecători lipsă la Curtea Constituţională

După avizul Comisiei de la Veneţia ar urma ca magistraţii Curţii Constituţionale să ia o decizie şi să spună dacă restricţiile sunt sau nu constituţionale. Deocamdată, funcţionalitatea instanţei este asigurată doar de patru magistraţi, doi urmând a fi numiţi de Parlament. „Cvorumul este asigurat, dar dacă măcar un judecător se abţine, legea va fi declarată constituţională“, a explicat Nicolae Eşanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite