Schimbarea la faţă a paşapoartelor moldoveneşti: Cum vor arăta, cine le va fabrica şi când vor fi emise
0Paşapoartele albastre vor fi înlocuite, treptat, cu unele de ultimă generaţie, de culoare bordo şi cu un grad sporit de securitate. Acestea vor fi produse de o companie străină, selectată la o licitaţie ce s-a lăsat cu scandal.
Parlamentul a votat, ieri, în lectură finală, legea care prevede că moldovenii vor deţine paşapoarte biometrice de culoare roşie-vişinie, la fel ca şi cetăţenii statelor-membre ale Uniunii Europene. Noile documente le vor înlocui, treptat, pe cele cu coperta albastră, care vor fi utilizate până la expirarea termenului lor de valabilitate. Mult mai important, însă, este faptul că acestea vor fi de ultimă generaţie şi vor conţine un cip integrat, fiind furnizate de Gemalto, care se prezintă drept lider mondial în securitatea digitală.
Compania internaţională anunţă că noile acte vor include software-ul Sealys eTravel şi eCovers, precum şi elemente vizuale avansate de securitate. ePaşapoartele vor conţine un portret digital şi două scanări ale amprentelor digitale în interiorul microprocesorului contactless, garantând o autentificare sigură a deţinătorului.
De asemenea, programul va fi unul dintre primele din lume care implementează Supplemental Access Control (SAC) – cel mai recent mecanism de securitate recomandat de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) şi mandatat de Uniunea Europeană, ce permite scanarea informaţiei numai de aparate guvernamentale autorizate. Totodată, software-ul încorporat va asigura o viteză sporită de citire a datelor şi, prin urmare, trecerea mai rapidă a frontierei pentru posesorul documentului.
Emise, cel mai probabil, din august
Autorităţile vor elibera paşapoarte bordo abia după ce va fi epuizat stocul celor albastre. Potrivit lui Eugen Ursu, directorul Departamentului registrelor informaţionale de stat de la Centrul „Registru“, prima partidă de 150.000 de carnete va ajunge în Moldova la începutul lunii august, iar ulterior Gemalto le va livra lunar sau trimestrial.
„Broşurile de 32 de pagini vin curate şi cu cipul încorporat, la fel, curat. La noi este printată foaia de personalizare (data page) şi sunt introduse informaţiile. Conform contractului, primele paşapoarte de acest tip urmau să fie livrate începând cu noiembrie-decembrie 2014, dar, după liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, au început să fie foarte activ emise cele albastre şi stocul se epuizează rapid, de aceea am modificat planul de livrare“, ne-a explicat şeful de departament.
Potrivit datelor Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, numărul solicitanţilor de paşapoarte biometrice a crescut considerabil din această primăvară. Astfel, în luna mai au fost eliberate 54.479 de paşapoarte, comparativ cu 28.485, în aceeaşi lună a anului trecut. În intervalul 1-17 iunie 2014 au fost depuse 31.306 cereri, faţă de 18.701 paşapoarte emise în aceeaşi perioadă din 2013. În medie, zilnic sunt elibrate 2.000 de acte cu date biometrice.
Preţuri neschimbate, pentru unii - exagerate
Tarifele vor rămâne neschimbate, preţul minim fiind de 700 de lei pentru actele perfectate în 30 de zile, iar maximum – 2.280 de lei pentru trei ore. În februarie, premierul Iurie Leancă a solicitat ministerului să examineze posibilitatea reducerii costurilor, în special, pentru copii şi, eventual, pentru pensionari. Şi deputatul liberal-reformator Ana Guţu a făcut un demers ca să fie acordate reduceri pentru cetăţeni cu venituri modeste: pensionarii cu pensii mai mici de 1.300 de lei lunar, participanţii la conflictul armat de pe Nistru, invalizi şi copii cu vârsta de până la 16 ani. În acelaşi timp, deputatul comunist Grigore Petrenco a acuzat că preţul paşapoartelor biometric ar fi umflat artificial, iar profiturile de milione din această afacere ar ajunge în buzunarele prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În replică, reprezentanţii ministerului condus de democratul Pavel Filip, au aminitit că acum paşaportul biometric costă de două ori mai puţin decât în timpul guvernării comuniste.
Una dintre cele mai dezavantajoase oferte
Compania Gemalto SA din Franţa urmează să producă şi să livreze în Moldova 1,518 milioane de carnete de paşapoarte cu cip integrat, în anii 2014-2017. Aceasta a fost desemnată câştigătoare la licitaţia din 27 ianuarie 2012, spre nedumerirea altor trei concurenţi care au avut oferte mai avantajoase. Gemalto a propus preţul de 9,03 milioane de euro, în timp ce compania franceză Oberthur Technologies oferea 6,89 milioane, iar cele germane Giesecke&Devrient şi Bundesdruckere – 7,122 şi, respectiv, 7,47 milioane de euro.Ministerul Finanţelor, care a organizat tenderul, a explicat că a fost luat în consideraţie nu doar preţul, dar şi corespunderea cu caietul de sarcini, condiţiile şi capacităţile de executare.
De trei ori mai ieftine, în Ucraina
Autorităţile de la Kiev au anunţat că paşapoartele biometrice, care vor fie eliberate începând cu 1 iulie 2015, vor fi cu 40-50% mai ieftine decât cele obişnuite. Ministrul ucrainean al Justiţiei, Pavel Petrenko, a explicat că documentele vor fi tipărite la combinatul poligrafic de stat „Ucraina“, din proces fiind excluşi intermediarii şi companiile private. Acum un paşaport obişnuit costă 377 de hrivne (440 de lei), însă preţul va fi revizuit după ce Curtea Supremă a decis că fabricarea lor costă 170 de hrivne (200 de lei).