Numărul solicitanţilor de paşapoarte biometrice a crescut cu 60%. Autorităţile dau asigurări că vor face faţă unui flux şi mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitalie Tarlev, a declarat că în prezent sunt recepţionate zilnic până la 1.700 de solicitări de perfectare a paşaportului biometric, ceea ce reprezintă o creştere de 60% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

La eliberarea paşaportului biometric, fiecare cetăţean va primi şi câte o broşură cu informaţii utile privind călătoriile în spaţiul Uniunii Europene, a mai spus oficialul.

Totodată, Vitalie Tarlev a menţionat că ÎS Registru poate perfecta pană la 4.000 de acte zilnic. Astfel că întreprinderea este pregătită să facă faţă fluxului în creştere de cereri.

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor precizează că pentru a obţine paşaportul biometric solicitantul trebuie să prezinte doar buletinul de identitate, în cazul în care n-au intervenit schimbări în datele cu caracter personal. Pentru a preveni rândurile la ghişee, autorităţile au decis că paşaportul poate fi perfectat la orice birou indiferent de locul de trai, iar secţiile de evidenţă şi documentare Centru din Chişinău, Bălţi şi Comrat lucrează inclusiv în zilele de odihnă, conform unui orar în special. În plus, persoanele se pot programa din timp sau pot urmări on-line situaţia privind fluxul de cetăţeni la birourile de evidenţă şi documentare din municipiile Chişinău, Bălţi şi Comrat prin accesarea portalului „LIVE REGISTRU oficii teritoriale” de pe site-ul ÎS”Registru”, alegând birourile unde nu sunt rânduri.

În regim de urgenţă (de la 5 la 15 zile) actele pot fi perfectate în orice oficiu de evidenţă şi documentare din ţară. În decurs de 24 de ore - în 35 birouri din ţară, în 6 ore - la secţiile din capitală, iar în 3 ore - la biroul Centru din Chişinău. 

Aproximativ 900.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova deţin paşapoarte biometrice, peste 50.000 dintre care sunt din stânga Nistrului.

De luni, 28 aprilie, intră in vigoare regimul liberalizat de vize cu UE, ceea ce înseamnă că vom putea merge Europa fără vize, doar cu un paşaport biometric valabil. Cu această ocazie, luni peste 100 de moldoveni vor merge cu premierul Iurie Leancă la Atena, pentru a testa regimul liberalizat de vize.

CARE SUNT REGULILE

Putem călători fără vize în toate ţările UE (cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei), dar şi în Elveţia, Norvegia şi Islanda, care nu sunt în UE. Trebuie să avem grijă însă să respectăm perioada de scurtă şedere - 90 de zile în decursul a şase luni. „În cazul depăşirii acestei perioade vor fi aplicate sacţiuni şi anume amenzi până la 3.000 euro sau interdicţii de a intra pe teritoriul Schengen de până la cinci ani“, a explicat ministrul adjunct de Externe, Iulian Groza.

„Atunci când călătoriţi în UE trebuie să aveţi un scop clar al vizitei: de afaceri, turism, vizită de studiu, vizită la prieteni sau rude, etc.Trebuie să fiţi pregătiţi ca la solicitarea poliţistului de frontieră să comunicaţi scopul deplasării, perioada aproximativă de şedere. Aceste întrebări sunt adresate aleatoriu de către poliţiştii de frontieră pentru a preveni cazurile de migranţie ilegală. În cazul în care răspunsurile dumneavoastră nu vor fi clare, poliţistul de frontieră ar putea solicita informaţii sau documente suplimentare“, a adăugat Groza.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite