Scenariul Donbas, dejucat în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grupare paramilitară a fost deconspirată la nordul Republicii Moldova care ar fi intenţionat să acapareze instituţii ale statului după scenariul din Donbas şi Crimeea. Poliţia a reţinut 12 persoane, iar arestările vor urma după depoziţiile acestora.

În dimineaţa zilei de miercuri, poliţiştii şi procurorii au efectuat 15 percheziţii la domiciliile şi automobilele a 11 persoane care fac parte dintr-o grupare criminală paramilitară din nordul republicii. Aceştia intenţionau să atace instituţiile statului. Percheziţiile s-au desfăşurat în oraşul Bălţi şi Chişinău.

Acţiuni asemănătoare celor din Donbas

Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, suspecţii sunt documentaţi în cadrul unui dosar penal privind crearea şi conducerea unei organizaţii criminale care a fost pornit pe 27 octombrie. Potrivit poliţiei, gruparea pregătea acţiuni de destabilizare în republică ce ar semăna cu evenimentele din regiunea Donbas, estul Ucrainei. Unul dintre figuranţi în dosar este originar din regiunea ucraineană. Kievul califică evenimentele din estul Ucrainei drept acţiuni cu caracter terorist. Poliţia din Republica Moldova nu vorbeşte însă despre grupare ca despre o organizaţie teroristă.

Numărul reţinuţilor poate creşte

Şeful interimar al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat pentru Adevărul Moldova că în urma descinderilor au fost reţinute 12 persoane, membri ai grupării. Cavcaliuc a subliniat că organizaţia urmăreşte scopuri separatiste. Persoanele reţinute au dat ieri mai multe depoziţii, iar acest fapt înseamnă noi dezvăluiri şi persoane care ar putea fi reţinute. „Numărul acestora poate creşte”, a subliniat Cavcaliuc. Totodată, şeful IGP a declarat că nu au fost găsite dovezi precum că gruparea ar avea legături cu politicieni din Republica Moldova.

Intenţiile separatiştilor, cunoscute de veterani

Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina”, a atenţionat autorităţile de drept că în Republica Moldova se consolidează anumite grupări cu caracter extremist şi subversiv încă în anul 2013. Aceste grupări sunt create pentru a se opune cu arma în mâini ordinii constituţionale în republică. „Nu vă pot da mai mai multe informaţii până se va finisa acţiunea instituţiilor de forţă. Ministerul de Interne organizează nişte operaţiuni foarte serioase. Bravo lor că s-au apucat”, a comentat Caraman.

Fostul combatant în războiul de pe Nistru consideră că gruparea care a fost deconspirată funcţionează după logica aşa-zisei „Rade Popuare a Basarabiei” şi a „Republicii Basarabene Bugeac”.

Forţele motrice din Donbas

Fostul viceministru al Afacerilor Interne, Ghenadie Cosovan, combatant în războiul de pe Nistru, a vorbit despre crearea grupărilor subversive din nordul şi sudul republicii încă în anul 2011. „Acum chiar ne bucurăm că instituţiile de drept au înţeles şi au luat în serios cele relatate de noi. În Transnistria există armament destul pentru un război de lungă durată”, subliniază Cosovan. Acesta nu exclude faptul că gruparea face parte din proiectul Novorosia care presupunea anexarea a mai multor regiuni din estul Ucrainei şi a Republicii Moldova.

Scenariul pus la cale de gruparea respectivă repetă acţiunile care s-au desfăşurat în Crimeea şi Donbas, unde primii paşi ai separatiştilor au constat în acapararea instituţiilor statului. „Este unul şi acelaşi scenariu. Am putut observa că în regiunea Donbas - în Doneţk şi Lugansk - forţele motrice care au purces la acapararea instituţiilor de stat au fost grupările paramilitare formate din interlopi care acum au devenit eroi ai acestor republici”, a argumentat Ghenadie Cosovan.

„Persoanele au fost reţinute la Bălţi şi Chişinău. Acestea planificau ca până la sfârşitul anului să atace o unitate militară pentru a se înarma, să elibereze deţinuţi din închisori, apoi să destabilizeze situaţia din nordul ţării, Găgăuzia şi Odesa”, a declarat Veaceslav Untilă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică.
„Apariţia unor grupări subversive nu trebuie să ne mire atât timp cât şi în Parlament avem deputaţi care susţin separatismul. Sunt nume mari, inclusiv foşti colaboratori ai Ministerului de Interne, ai SIS, ai Armatei Naţionale care sunt implicaţi în asemenea procese de destabilizare”, crede Ghenadie Cosovan, fost viceministru al Internelor.
Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite