S-a stins din viaţă Aureliu Busuioc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul, dramaturgul şi ziaristul Aureliu Busuioc s-a stins din viaţă. Maestrul, în vârstă de 84 de ani, a fost răpus de o boală grea.Informaţia a fost confirmată de preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

„Aureliu Busuioc a impus în literatura noastră imaginea scriitorului intelectual, al scrisului elevat, al limbii române profunde şi fluente. Este scriitorul care a adus în proza sa lumea citadină, urbană", a declarat Arcadie Suceveanu.

Regretatul scriitor va fi condus pe ultimul drum mâine după-amiază, de la Uniunea Scriitorilor spre Cimitirul Central din strada Armenească.

Ultima apariţie în public a lui Aureliu Busuioc a fost în mai 2012, la lansarea romanului „Și a fost noapte...". A fost o ocazie rară pentru cititori de a-l vedea și a-l asculta pe viu pe octogenarul scriitor, care, în ultimii ani, aproape că nu a ieşit în public.

Atunci, la final, Aureliu Busuioc a venit cu un îndemn la dragoste către cititorii săi: „Cam asta am vrut să vă spun. De altfel, ar fi trebuit să vin cu un sandwich uns pe o parte cu sare, pe cealaltă parte cu zahăr, dar ce rost are? Nu mai are niciun rost. Așa că vă doresc să fiți sănătoși, să fiți dârzi, bravi, să luați cele mai potrivite hotărâri, pentru că în viață cea mai măruntă hotărâre poate să-ți întoarcă viața în altă direcție. Să fiți sănătoși și nu uitați să vă iubiți, pentru că dragostea este cea mai frumoasă parte a vieții și unde nu este dragoste nu este nimic. Să trăiți, să fiți sănătoși și să fiți întotdeauna îndrăgostiți".

Aureliu Busuioc s-a născut la 26 octombrie 1928, în satul Cobâlca, azi Codreanca, din județul Orhei. Este Poet, prozator, dramaturg, publicist, traducător. A debutat cu volumul de poezie „Prafuri amare", în 1955, după care au urmat multe altele. Autor al romanelor „Singur în fața dragostei" (1966), „Unchiul din Paris" (1973), „Local - ploi de scurtă durată" (1986), „Lătrând la lună" (1997), „Pactizând cu diavolul" (1999), „Spune-mi Gioni" (2003), „Hronicul Găinarilor" (2006). Ultimul a fost reeditat recent, Aureliu Busuioc fiind primul scriitor basarabean care apare în Colecția Clasic a Editurii Cartier.

„Aureliu Busuioc contrazice imaginea consacrată a scriitorului basarabean. Nu este patriarhal, ci monden, nu este patetic, ci ironic. Înalt şi masiv, cu părul negru uşor cârlionţat, cu sprâncene groase, desenate decis, cu un cap de împărat roman, aduce aminte de Toma Caragiu. Are, ca şi el, o voce melodios-bărbătească şi domină, prin inteligenţa sa efervescentă şi umorul demistificator, pe cei aflaţi în jurul lui. Devine imediat, în orice grup s-ar afla, „masculul dominant". (...) În scris are eleganţă şi o autoritate firească. Dacă se joacă, o face ca un aristocrat, nu ca un clovn", spune despre Aureliu Busuioc criticul literar român Alex Ştefănescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite