Ruşii o duc din ce în ce mai rău. Alimentele de bază s-au scumpit şi cu 300%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile pentru mâncare şi produse de igienă cresc într-un ritm alert în Rusia. Unele alimente precum cartofii s-au scumpit şi cu 300%, iar altele încep să dispară cu totul de pe rafturi. Site-ul znak.com a realizat o analiză detaliată despre scumpirea coşului zilnic în oraşul Ekaterinburg. Etichetele din magazine contrazic flagrant declaraţiile oficiale şi statisticile guvernamentale care continuă să susţină că în Rusia se trăieşte bine.

Kremlinul crede că actuala criză din Federaţia Rusă nu afectează prea mult veniturile ruşilor. În provincie însă populaţia trăieşte din ce în ce mai greu. Datele oficiale ale biroului teritorial Sverdlovsk al Serviciului Federal de Statistică „Rosstat”, arată că preţurile la produsele alimentare au crescut în medie cu 15,2% de la începutul anului, adică cu puţin peste inflaţia actuală (13,5%). Znak.com a decis să facă o cercetare proprie a pieţei, iar în urma acesteia a descoperit faptul că în cazul anumitor produse creşterea preţului a ajuns să fie chiar şi de 300%. Totodată, prognozele mai multor experţi pentru anul 2016 nu sunt deloc optimiste.

Coşul zilnic al ruşilor

Pentru a verifica cu cât au crescut de fapt preţurile la produsele alimentare, reporterii Znak au ales o metodă simplă: au căutat bonurile de casă pentru lunile noiembrie-decembrie 2014 şi au făcut aceleaşi cumpărături în prezent pentru comparaţie. Prima etapă a experimentului a fost realizată în supermarketul ”Iabloko” din Ekaterinburg. Suma totală a bonului de casă din data de 30 octombrie 2014 era de 2355,9 ruble. Din păcate nu au fost găsite toate produsele de pe bonul din 2014, astfel că la ieşire suma totală a cumpărăturilor făcute în 2015 a fost chiar mai mică – 2104,2 ruble. Însă compararea preţurilor scoate la o iveală o creştere de de 17,6%.

La anumite produse s-a constatat o creştere mai importantă a preţului, şi nu este vorba doar de produse importate. Astfel, de exemplu, preţul laptelui „Poleanka” (produs în oraşul Polevskoi, regiunea Sverdlovsk) a crescut de la 32,9 ruble la 56,4, adică cu 71,4%, o sticlă de Fanta de 2 litri s-a scumpit aproape de două ori – de la 49,9 ruble la 95,6 ruble iar mandarinele – de la 76,6 ruble la 110,2 ruble pentru un kilogram. În acelaşi timp preţul la hrişcă şi roşii a scăzut uşor: de la 71 de ruble la 66,8 ruble, respectiv de la 184,9 ruble la 173,2 ruble.

Scumpiri peste tot

Creşteri semnificative au fost constatate şi în alte magazine. Astfel, de exemplu, în comparaţie cu luna noiembrie 2014, preţul la hrişcă „Don Gusto” din magazinul Auchan de pe strada Metalurgiştilor din Ekaterinburg a crescut cu 77,56%, de la 37,44 ruble pentru un kilogram la 66,48 ruble. În acelaşi magazin orezul de aceeaşi marcă s-a scumpit cu 45,94%, adică 40,11 ruble la 58,54 ruble. Macaroanele „Spiralki”, marcă proprie a supermarketului Auchan s-au scumpit cu 51,58% (de la 96,54 ruble pentru un pachet de patru kilograme la 146,34 de ruble), cutia de „Zahăr rusesc” costă cu 29,62% mai mult, iar sticla de un litru de ulei nerafinat „Korona izobilia” – cu 37,4%.

Pe lângă aceasta, în Auchan cutia de două kilograme de făină „Uvelka” produsă în Celiabinsk s-a scumpit cu 35% timp de un an – de la 44,7 ruble la 60,38 ruble. În Auchan din Ekaterinburg se găsesc şi anumite produse care s-au ieftinit puţin, însă acestea nu sunt atât de multe. Din întreg coşul nostru alimentar zilnic, ar putea fi vorba doar de fulgii de ovăz şi macaroanele „Peria”. Acestea s-au ieftinit cu 22%, iar macaroanele de marca „Don Gusto” – cu 14,98%. La Auchan multe produse s-au scumpit semnificativ faţă de alte supermarketuri, însă cu toate acestea preţurile în sine au rămas în mod tradiţional mai scăzute.

Luxul ciocolatei şi şampaniei

S-au mai scumpit ciocolata şi şampania, produse destul de căutate în perioada dinaintea Revelionului. De exemplu, la sfârşitul anului 2014 o ciocolată cu lapte de marca „Aleonka” produsă în Rusia costa 82,2 ruble, iar acum este cu 32,76 ruble mai scumpă, adică cu 39,85% mai mult. În acelaşi timp şampania „Abrau-Diurso” produsă în Krasnoiarsk s-a scumpit cu 35,47 de ruble.

Puiul produs fabrica „Reftinskaia” din Sverdlovsk s-a scumpit cu 10,27%. În luna ianuarie a acestui an în magazinul „Universam №2” acesta se vindea cu 159,15 de ruble pe kilogram, iar acum preţul este de 175,5 ruble. O cutie de 10 ouă de găină de la fabrica „Sverdlovskaia” costă acum cu 10,67% mai mult fiind vândută cu 56 de ruble. Cremvurştii cu lapte „Molocinâie”, de asemenea de producţie autohtonă s-au scumpit cu 6,19%, până la 377 de ruble pentru un kilogram. Tocana de vită conservată de marca ”Gost” s-a scumpit cu 24,22% timp de un an – de la 115,22 la 143,13 de ruble pentru o cutie de jumătate de kilogram.

Pasta de dinţi a sărit în aer

Pe segmentul produselor de curăţare şi igienă preţurile au cunoscut o creştere semnificativă la aproape toate produsele din această gamă. Astfel pasta de dinţi „Colgate Triple Action” s-a scumpit cu 41,93%, anul trecut aceasta vânzându-se în Auchan cu 22,97 ruble, în timp ce acum preţul este de 31,61 ruble. Şamponul marca „Pantente Pro-V” se vindea în luna noiembrie 2014 cu 145,6 ruble, iar acum costă 188,45 de ruble – cu 29,42%. Săpunul de producţie autohtonă ”Dlea vsei semii” a devenit cu 22,53% mai scump în aceeaşi perioadă de timp.

„Trăim din pensie în pensie”

Aproape toţi cumpărătorii cu care znak.com a reuşi să vorbească în magazinele din Ekaterinburg au remarcat de asemenea o creştere semnificativă a preţurilor. „Au crescut preţurile lactatelor iar mezelurile au devenit destul de scumpe. Laşi 500-700 de ruble în magazin, iar a doua zi trebuie să vii din nou. Trăim din pensie în pensie. Eu, însă, deocamdată mai rezist deoarece mă ajută fiul. Dacă nu era el demult trebuia să renunţ la fructe, anumite mezeluri şi carne. Pensia mea este de 10 883 de ruble pe lună, plus 1773 de ruble deoarece sunt invalid de grupa a treia. Jumătate din toţi aceşti bani se duc automat pe medicamente plus serviciile de întreţinere”, a declarat pensionara Ekaterina Borisovna.

La magazinul „Megamart” reporterii Znak au discutat cu două mămici cu copii în cărucioare. „Până la decret (n.r. decretul lui Putin de interzicere a importurilor ca răspuns la sancţiunile Occidentului) nu ţineam cont de preţuri în general, acum însă încerc să cumpăr în baza promoţiilor”, spune una dintre mămici menţionând produsele despre care este preocupată că s-au scumpit cel mai mult – brânza dulce, pâinea şi scutecele „Huggies” care acum costă 911 ruble pentru o cutie cu 68 de bucăţi. Aceasta spune că în ultima perioadă a renunţat total la brânzeturi. „Nu există brânză normală, ceea ce a rămas pe rafturi în general nu poate fi mâncat”, spune femeia vorbind de sancţiuni.

Ruşii trebuie să mănânce mai puţin

În raionul de conserve un bărbat în vârstă a spus că din cauza creşterii preţurilor este nevoit să ţină cont de sfatul deputatului Adunării Legislative din Sverdlovsk, Ilie Gafner – „Trebuie să mâncăm mai puţin!”

O altă bătrânică pe nume Valentina, care spune că a lucrat timp de 25 de ani ca mineră şi acum primeşte o pensie care abia ajunge la 12.000 de ruble pe lună, spune de asemenea că, dacă nu era fiul, ar fi trebuit să renunţe demult la fructe. „Este foarte greu. Îţi spun asta clar în rusă. Eu sunt şocată de conducerea noastră. Eu am fost membră de partid şi am şi lucrat chiar şi în funcţie de conducere la un magazin, însă nu am putut nici măcar să-mi imaginez că ne aşteaptă aşa viaţă”, afirmă femeia. Ca şi toţi ceilalţi aceasta vorbeşte de faptul că preţurile la mâncare au crescut semificativ. Ea se arată, totodată, foarte nemulţumită şi de calitatea proastă a produselor alimentare, care se observă în ultima perioadă de timp. „Calitatea! Iată care mai e problema. Cumperi cârnaţi însă îţi pare că mănânci iarbă. Dăm banii pe nimic”, adaugă Valentina spunând că, deşi este pensionară, este nevoită să muncească ca să mai adune nişte bani.

Preţurile au crescut, cresc şi vor creşte

Patronii din retail şi economiştii din Rusia sunt siguri că în 2016 preţurile vor continua să crească. Potrivit diferitor estimări, acestea se vor ridica în medie cu 16%. „Este destul de dificil să faci prognoze, însă nimeni nu se aşteaptă la nimic bun. Cred că inflaţia va creşte în continuare iar puterea de cumpărare a populaţiei va scădea”, susţine deputatul Adunării Legislative din Ekaterinburg şi fostul vicepreşedinte al reţelei de supermarketuri „Kirovskii”, Lev Kovpak. Acesta spune că prognoza oficială referitoare la inflaţie pe anul 2016 este de 6,5%, însă le crede că acesta va ajunge la 10%. „Acest lucru are indiscutabil impact asupra preţurilor din magazine, însă asupra acestora se reflectă puternic diferite feluri de interdicţii şi embargouri în raport cu alte state. De exemplu, în ziua în care s-a luat decizia de a se interzice importul mărfurilor din Turcia, cei din Abhazia au ridicat preţul la mandarine cu 20 de ruble, ceea ce este cu aproape un sfert mai mult. În general acum te temi să te uiţi la preţurile la roşii ş mandarine”, declară Kovpak.

Patronul reţelei de supermarketuri „Elisei”, Alexandr Ogloblin, vorbeşte despre absoluta necesitate a concurenţei pe piaţă. „În ultima perioadă la diferite niveluri ale structurii de stat se desfăşoară o adevărat fanfaronadă precum că lipsa producţiei turceşti în magazinele ruseşti de la anul nu va avea nici un fel de influenţă serioasă asupra a nimic. Nu înţeleg cum este posibil acest fapt, dat fiind cota semnificativă a produselor turceşti pe piaţa unor categorii de fructe şi legume – între 10 şi 30%”, declară Ogloblin. Acesta aminteşte printe altele că atunci când Rusia a impus embargouri pe alimente şi în raport cu ţările UE şi SUA, merele poloneze interzise au început să pătrundă pe piaţă ca fiind din Serbia. „Nu exclud că începând de la anul, de unde nu te apuci, la noi o să înceapă livrări masive de roşii de sere din Azerbaidjan”, adăugă omul de afaceri. Potrivit lui, evident, acestea vor fi de fapt roşii din Turcia ambalate în Azerbaidjan. „Şi întrebarea este cum vor proceda cei de la vamă. Dacă vor închide ochii la acest lucru şi-l vor prezenta în calitate de exemplu de import de succes, preţurile vor creşte nu prea mult, dacă, însă, se va continua lupta decisivă cu producţia turcă, creşterea preţurilor va fi şi mai simţită”, a subliniat Ogloblin. Businessmanul din retalil nu oferă prognoze concrete însă subliniază că „preţurile au crescut, cresc şi vor creşte”. „Procesele inflaţionale de 6 până la 15% nu încetează în ultimii ani. Totodată vor creşte preţurile la întreţinere şi transport, care sunt incluse în valoarea mărfurilor”, conchide omul de afaceri.

Fructele golesc portofelele

Proprietarul depozitului de fructe „Urojai” din Ekaterinburg, Victor Sâcev, susţine că din 15% cât au crescut preţurile în acest an, 7-8% „sunt din cauza sancţiunilor”. „Statistica referitoare la fructe „a fost stricată” în mod grav de cartofi. Roada a fost foarte slabă, iar ca rezultat cartofii, în special cei din import, s-au scumpit cu 300 de procente, adică de la 8 la 30 de ruble”, spune Sâcev. În opinia sa, preţurile la produsele alimentare vor continua să crească estimativ cu 15%, în dependenţă de cursul valutar. Acesta subliniază că nici un analist nu poate prognoza cu exactitate ce se va întâmpla la anul pe piaţă deoarece aceasta este total vulnerabilă. 

Directorul general al „Elifruct SRL”, Viktor Golkin, este parţial de acord cu Sâcev. „Cu câte este mai puternic dolarul, cu atât mai scumpă va fi producţia. Va scădea dolarul – vor scădea şi preţurile”, spune acesta menţionând imediat încă un factor: „pe fundalul sancţiunilor împotriva Turciei „prietenii chinezi” ne-au ridicat deja preţurile cu 30%”. Potrivit lui, cu toate acestea o creştere semnificativă a preţurilor în 2016 va avea loc doar în cazul producţiei importate, în timp ce legumele vor rămâne la acelaşi preţ. Golchin susţine că, în mod subiectiv, puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut cu 30%, iar cea mai mare parte dintre oameni şi-au înlocuit fructele cu legumele, în coşul zilnic de alimente.

2016, un an la fel de greu

Directorul Institutului de Economie „UrO RAN” din Ekaterinburg, Alexandr Tatarkin, spune că, potrivit diferitor prognoze, preţurile la producţia alimentară vor înregistra o creştere între 9 şi 16%. „Aceasta va produsele cele mai căutate: carne, lapte, hrişcă, legume, smântână”, subliniază Tatarkin. Expertul menţionează că, pe lângă sancţiuni, trebuie luate în calcul şi variaţia de preţuri dintre magazine. „După părerea mea în această sferă este nevoie de un control mult mai riguros din partea statului. Cu toate acestea, dacă este să ne uităm în jur, vedem că statul nu intenţionează să ia măsuri decisive pentru controlul preţurilor – în strategia de dezvoltare a Rusiei de până în anul 2020 este inclusă o creştere de 8 până la 30% a preţului diferitor servicii, inclusiv cele de întreţinere şi transport”, conchide Tatarkin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite